BiH
0

Kupljeno zemljište za novu zgradu Kantonalnog suda u Bihaću

FENA
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača i Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević, u prisustvu kantonalnog ministra pravosuđa i uprave Andreja Mamontova, danas su potpisali ugovor o kupovini zemljišta za izgradnju nove zgrade Kantonalnog suda u Bihaću.

Radi se o prostoru od 2.900 kvadratnih metara na lokalitetu Borića, čija je vrijednost preko 699.000 KM. Inače, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) za projekat izgradnje nove zgrade Kantonalnog suda, koja bi trebala početi iduće godine, preko IPA fondova osiguralo je 1,8 miliona eura.

"Zgrada u kojoj danas rade zaposleni u Kantonalnom i Općinskom sudu izgrađena je 1948. godine i kao takva odavno ne odgovara potrebama ovih pravosudnih institucija. Izgradnjom zgrade Kantonalnog suda riješit ćemo problem prostora i Općinskog suda", kazao je ministar Mamontov.

"Općina Bihać učinila je sve da se ova investicija uskoro realizira i mi u Općini Bihać stojimo na usluzi VSTV i Kantonalnom sudu kako za ovaj projekat, tako i za svaki drugi vid saradnje. Raduje nas činjenica da će se ova investicija realizirati u našoj Općini i da će sudije dobiti novu zgradu sa daleko boljim uslovima za rad nego do sad", kazao je načelnik Galijašević.

Premijer Lipovača naglasio je da je najvažnije da se zgrada Suda što prije izgradi, te da u tome zbog interesa građana, trebaju svi učestvovati, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.