Krijumčarenje oružja iz BiH u EU
2

Kupili kalašnjikov na Palama i prenijeli ga u Pariz bez problema

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: www.m6.fr)
Ovog vikenda je na fracuskom M6 kanalu prikazan dokumentarni film o švercu oružja u Evropsku uniju. Dokumentarac prikazuje kako oružje iz Sarajeva dospijeva u Pariz. Autori filma, dvoje hrabrih francuskih novinara, su kupili kalašnjikov na Palama za 400 eura i s tom puškom u torbi skrivenoj u autobusu proputovali do Pariza.

Prošle godine su boravili u prostorijama portala Sarajevo-x.com u potrazi za informacijama o krijumčarenju oružja iz Bosne i Hercegovine prema zemljama Evropske unije. U središtu priče koja je, između ostalih lokacija, snimana na Romaniji, je Goran, bivši pripadnik Vojske RS-a. Na pitanje novinara zašto drži oružje u kući, Goran odgovara kako mu je ono jednostavno ostalo od rata.

"Bila je neka akcija predavanja oružja, međutim, ima ih koji nisu predali puške koje su dobili za vrijeme rata, nisu ih vratili. Ne znam, nek' ima u kući, nikad se ne zna", kaže Goran.

Tvrdi kako je i kod njegovih komšija slično stanje i kako puške čuvaju "za ne daj Bože".

"Neke su pod krevetom, u šumi, u ormaru, na tavanu, u podrumu i šupi. Neki su nešto zakopali pa ne znaju više ni gdje je", priča Goran.

Prema dokumentarcu, 20 posto populacije u BiH ilegalno posjeduje oružje. Baš to oružje je, navodi novinar, glavni izvor za mrežu švercera širom Evrope.

"Za koliko bi mi prodao kalašnjikov?", upitao je novinar Gorana.

"Evo ova, možete je dobiti za 400 eura. Pošto je polovna, nema problema", odgovorio je Goran.

Nakon Romanije, novinari putuju u Sarajevo da kupe pušku od Dragana. Njihov vodič govori kako neće vidjeti skladište te kako je oružje prebačeno na drugu lokaciju radi sigurnosti. Bosna je, govori novinar, raj za šverc oružja.

"Više nije važno koje si vjere ili nacionalnosti, važne su pare. Oni koji su do jučer ratovali jedan protiv drugog, danas su saradnici radi novca", kaže novinar.

Novinar: "Odakle vam ovo oružje?"

Švercer: "Ovo je iz skladišta iz Republike Srpske"

Novinar: "Gdje ga šaljete?"

Švercer: "U Njemačku, Francusku, Italiju, Belgiju, za razne pljačke i tako dalje"

Novinar: "Ko kupuje ovo?"

Švercer: "Ne kupuju doktori! Kriminalci, ko će drugo"

Novinar: "Koliko košta puška u Bosni?"

Švercer: "400 eura kalašnjikov, sa dva šaržera i 100 metaka"

Novinar: "Koliko košta zolja?"

Švercer: "500 eura, ali je samo za jednu upotrebu"

Novinar: "Koliko košta bomba?"

Švercer: "50 eura. Ako kupite 100 komada, onda ćemo vam dati za 20 po komadu"

Novinar: "Kuda ih prebacujete u Evropu?"

Švercer: "Imaju dva puta. Jedan preko Crne Gore i Albanije za južnu Italiju i Francusku. Drugi preko Hrvatske i Slovenije za sjevernu Evropu"

Novinar: "Kako ih vozite?"

Švercer: "Autobusom, kamionom, autom..."

Novinar: "Kako prelazite granice?"

Švercer: "Imamo naše tajne, mnogo pitaš, da mi završimo ovo?"

Nakon ovog dijaloga, novinari odlučuju kupiti klašnjikov i jedan od švercera ih vozi u šumu da probaju pušku koju su kupili.

“U posljednjih 3-4 godine, oružja je sve manje. Veliki je pritisak Evrope na našu policiju da se oružje pokupi od naroda. Nekad je puška koštala 50 eura, danas košta 400, za godinu možda 500 eura", kaže Dragan.

Pošto novinari imaju auto sa bh. tablicama, švercer im preporučuje da radije idu autobusom do Pariza. U isto vrijeme, Goran nudi još oružja za 1.500 eura, ako ga on prebaci do Njemačke. Kaže da ima svog vozača kojem daje 500 eura po komadu za transport.

Nakon što su razmijenili "robu", novinari se upućuju prema autobuskoj stanici u Sarajevu. Kalašnjikov koji su kupili nalazi se u torbi koju su stavili u bunker autobusa.

Put od Sarajeva do Pariza je 1.800 kilometara. Nakon 28 sati vožnje autobusom i prolaska kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku, novinari su stigli u Pariz. Kalašnjikov je još uvijek bio u bunkeru autobusa. U glavnom gradu Francuske, ova automatska puška košta oko 2.500 eura. Naravno, kalašnjikov kupljen od švercera završio je u rukama francuske policije koja svake godine zaplijeni oko 4.500 komada raznog naoružanja koje dolazi sa Balkana.