|

Kunić očekuje postizanje sporazuma i protokola na sastanku u Mostaru

Kunić očekuje postizanje sporazuma i protokola na sastanku u Mostaru
0
S
SRNA
22.12.2010. u 11:51
21
komentara
0

dijeljenja
Kunić očekuje postizanje sporazuma i protokola na sastanku u Mostaru Velimir Kunić
Potpredsjednik SNSD-a Velimir Kunić izrazio je očekivanje da će na današnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDS-a i SNSD-a u Mostaru, najvjerovatnije, biti postignut i određeni sporazum, odnosno protokol.
"Više detalja nakon ovog sastanka dat će lideri stranaka", rekao je Kunić za Srnu neposredno pred početak razgovora delegacija četiri stranke.

Očekuje se i dolazak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji na sastanak kasni zbog magle.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je Srni da od sastanka sa liderima dva HDZ-a i SNSD-a očekuje konkretnu razmjenu mišljenja oko aktuelne političke situacije u BiH, kao i odgovor na pitanje na koji način deblokirati proces upostavljanja vlasti u BiH.

U delegaciji SDS-a je i potpredsjednik te stranke Predrag Kovač.

U centralu HDZ-a BiH stigla je i delegacija HDZ-a 1990 koju predvodi predsjednik stranke Božo Ljubić, a u delegaciji su još i visoki funkcioneri ove stranke Martin Raguž, Rudo Vidović i Damir Ljubić.

Domaćini su na ovom sastanku su predsjednik HDZ-a Dragan Čović i potpredsjednica te stranke Borjana Krišto.

Portparol HDZ BiH Mišo Relota rekao je da će konferencija za novinare biti održana u 13.00 sati.

Kako je ranije najavljeno, lideri SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 razgovaraće danas u Mostaru o konstituisanju vlasti u BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a Dragan Čović saglasili su se na sastanku u Banjoj Luci 7. decembra da je potrebno što prije konstituisati vlast i da bazični dejtonski princip podrazumijeva rotaciju predstavnika konstitutivnih naroda na važnim funkcijama.

Formiranje vlasti na nivou BiH moguće je tek nakon dogovora u entitetima. Vlast je u Republici Srpskoj već formirana, ali je situacija u Federaciji zakomplikovana pokušajem SDP-a da iz buduće vlasti izbaci HDZ i HDZ 1990. stavrajući koaliciju SDP, SDA, Narodna stranka "Radom za boljitak" i HSP BiH.

Platformu koju je SDP ponudio odbacile su stranke srpskog i hrvatskog naroda u BiH, uz oštre kritike za ponuđena politička rješenja.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...