Sigurnosni izazovi
22

Kulturni centar "Kralj Fahd" domaćin međunarodne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti

Klix.ba
Kulturni centar "Kralj Fahd" kao organizator i domaćin okupit će 20. marta u Sarajevu brojne eksperte i zvaničnike na međunarodnoj koferenciji o kiberentičkoj sigurnost.

Ovo pitanje, kao jedno od najaktuelnijih u domenu globalnih sigurnosnih izazova, bit će analizirano kroz 11 prezentacija i panel diskusije analizirano tokom cjelodnevnog zasjedanja.

"Pranje novca i rizici koji se odnose na virtuelne monete" bit će tema izlaganja Mariane Chicu iz Vijeća Europe, a dr. Sabina Baraković iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine će izlagati o temi "Trendovi u oblasti kibernetičke sigurnosti - Globalni, evropski i domaći aspekti".

Iz Slovenije učesnik konferencije je dr. Gorad Božič koji će govoriti o temi "SI-CERT iskustva u rješavanju kibernetičkih incidenata". "Sigurnosna rješenja" prezentirat će Tomislav Tucibat iz Fortinet kompanije, a Ahmad Arafat također iz Fortineta izlagat će o temi "Unaprijeđenje zaštite od kibernetičkih prijetnji".

Iz "Logos centra" Mostar dr. sci. Vladica Babić govorit će o temi "Kibernetički terorizam", a o kibernetičkoj sigurnosti govorit će i predstavnici ELM kompanije iz Kraljevine Saudijske Arabije.

U kontekstu povjerljivosti, integriteta i dostupnosti kibernetičkih incidenata, te međunarodnoj suradnja u ovoj oblasti prezenter je prof. dr. Jasmin Ahić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

U programu konferencije je i panel diskusija na temu “Informacijska i kibernetička sigurnost u obrazovnom procesu" u kojoj će sučestvovati i budući informatičari, sada studenti Elektrotehničkih fakulteta u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru.

Kulturni centar "Kralj Fahd" se odlučio na organiziranje ovog recentnog skupa, koji privlači veliku pažnju stručnjaka iz ove oblasti, kako bi kao društveno odgovorna ustanova u sredini u kojoj djeluju, dali vlastiti doprinos ovom važnom pitanju.

"Cijeneći da je kibernetička sigurnost izuzetno značajno pitanje, za lokalnu zajednicu, region i svijet, doc. dr. Muhameda Alu Šejha direktor KC 'Kralj Fahd' je donio odluku o organiziranju ove konferencije, međunarodnog formata. U martu prošle godine upriličena je prva konferencija, a i narednih godina KC će biti domaćin ovog skupa", kazao je glasnogovornik KC "Kralj Fahd" Fikret Mehović.

Ilustrirajući važnost teme, Mehović navodi kako je nedavno Agencija Evropske unije za mrežnu i informatičku sigurnost (ENISA) objavila prvi izvještaj o ključnim tehnologijama i sigurnosnim izazovima kako bi na vrijeme identificirala buduće sigurnosne prijetnje koje bi mogle nastati s novim tehnologijama. Upravo ta pitanja bit će tretirana na predstojećoj konferenciji u Sarajevu , dodaje Mehović, i naglašava da značaj konferencije nije samo u prezentiranju tema, već u stvaranju mreža saradnje u regionu koje doprinose koordinaciji reakcija na kibernetičke prijetnje.

Konferencija se organizira pod pokroviteljstvom NJ.E. gospodina Hani Mominah, ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini.