Pravo u biletarnicu
18

Kulturni centar Bihać u "borbi za dušu": Ogorčeni na odluku da FIA useli u njihov objekat

Klix.ba
"Borba za dušu", kako su je nazvali uposlenici JU Kulturni centar Bihać se nastavlja potpisivanjem peticije mnogobrojnih građana koji su ogorčeni na donesenu odluku Vlade FBiH.

Na nedavno održanoj sjednici Vlada je donijela odluku po kojoj bi se jedna filijala Finansijsko-informatičke agencije (FIA) uskoro mogla useliti u objekat sadašnjeg Kulturnog centra.

"Nelogičnost odluke ne ogleda se samo u nekompatibilnosti dvaju pomenutih institucija, već i u tome što bi se novi stanari ubuduće nalazili upravo na samom ulazu u kultni objekat kulture i time zauzeli prepoznatljivi prostor za prodaju ulaznica, odnosno biletarnicu koja se tu nalazila više od šest decenija, a koja je neodvojiva cjelina i jedan od osnovnih uvjeta za rad aktuelnog korisnika", naveli su iz bihaćke institucije kulture.

Ističu i da apsurd ovakve odluke dovodi u pitanje i rad udruženja građana iz oblasti kulture koja bi se također (njih pet) morala izmjestiti iz spornih prostorija.

"Najtužnije od svega se ogleda u činjenici da je menadžment JU Kulturni centar aplicirao, dobio te implementirao u predmetni objekat 600.000,00 KM te da je Vlada FBiH odobrila isto, jer je na taj način i ispoštovana njena odluka po kojoj se i o objektu a i njegovoj svrsi besprijekorno vodilo računa. Upravo to je i podstaklo aktuelnu Vladu premijera Novalića da nakon i više 10 godina ponovno, u maju 2017. predmetni objekat da u ruke kulturnjacima na period od dodatnih 10 godina, što je potpuno zbunjujuće s obzirom na aktuelnu odluku donesenu prije nekoliko dana", poručili su u saopćenju za javnost.

Menadžment Kulturnog centra je ipak uvjeren da će na osnovu neoborivih argumenata i mnogobrojnih potpisa protiv ovakve odluke, Vlada FBiH uzeti predmetni slučaj u ponovno razmatranje te na bazi naknadnih pojašnjenja prethodnu donesenu odluku staviti van snage, naveo je prof. Alen Zulić iz JU Kulturni centar Bihać.