BiH
7

KULT: Spriječimo propadanja preduzeća, plaćajmo PDV nakon što naplatimo račune!

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Institut za razvoj mladih KULT nastavlja sa procesom zagovaranja izmjene Zakona o PDV-u. Kako bi se intenzivirao proces izmjene Zakona o PDV-u, pokrenuta je inicijativa za potpisivanje pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine.

Pismo podrške prvenstveno je namijenjeno privrednicima kojima bi olakšica da PDV plaćaju tek nakon što oni naplate svoja potraživanja zasigurno značila i pozitivno poslovanje, ali i organizacijama koje u fokusu svog rada imaju pomoć privredi od kojih se očekuje podrška inicijativi.

Kako bi najbolje opisao težinu trenutnog stanja i nedostatke poslovnog okruženja, Institut za razvoj mladih KULT snimio je video koji možete preuzeti na linku.

Potpisivanjem pisma podrške privrednici i organizacije koje djeluju u oblasti privrede, imaju priliku podržati inicijativu koju zagovara Institut za razvoj mladih KULT, te tako direktno utjecati na kreiranje pozitivnog poslovnog ambijenta.

Pismo podrške dostupno je na web portalu: www.podrzi.poslovniprostorbh.org

Prema trenutnom zakonu, svi poreski obveznici dužni su platiti PDV do 10. dana u mjesecu, što je posebno otežavajuća okolnost za mala i srednja preduzeća koja zbog ovakvih propisa često prestaju sa poslovanjem.

Institut je početkom marta, kako bi ukazao na ovaj problem, organizovao i Okrugli sto "Izmjene i dopune Zakona o PDV-u - uvođenje sistema oporezivania prema naplaćenim naknadama", u okviru kojeg su mišljenje iznijeli i strušnjaci, a Institut sa zagovaranjem izmjena nastavlja i kroz intenzivne razgovore sa predstavnicima vlasti.

Institut za razvoj mladih KULT je, kroz petnaest godina postojanja, radio vrlo uspješno na izradi i provođenju zakonskih rješenja koja doprinose poboljšanju društvenog položaja mladih, ali i građana općenito. S obzirom da su ekonomska pitanja izvor većine problema strana 2 mladih ljudi, Institut se snažno zalaže za aktivnosti i inicijative u vezi sa stvaranjem povoljnijeg poslovnog prostora u BiH, ne samo za mlade nego za sve poduzetnike.

Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u provodi se u okviru inicijative "Poslovni prostor BH", koju vodi Institut za razvoj mladih KULT. Inicijativa je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji provode Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).