Finansije
19

Inicijativu za izmjene Zakona o PDV-u podržalo i 25.000 članica Udruženja poslodavaca FBiH

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pismo podrške za izmjene Zakona o PDV-u potpisali su i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH koje broji oko 25.000 članica, a koje imaju više od 100.000 zaposlenih.

Institut za razvoj mladih KULT pokrenuo je inicijativu potpisivanja pisma podrške procesu izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine kako bi intenzivirao proces izmjene Zakona o PDV-u.

Pismo podrške prvenstveno je namijenjeno privrednicima, a od pokretanja inicijative potpisalo ga je i više od 20.000 privrednika okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, te udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi.

"U vrlo kratkom vremenskom periodu inicijativu je podržao veliki broj privrednika. Pisma podrške svakodnevno pristižu, a veoma je značajno što je sve više pojedinačnih pisama privrednika. To je pokazatelj koliko su zaista potrebne izmjene Zakona o PDV-u, te koliko privrednici žele bolje poslovno okruženje.“ – poručila je Ajka Baručić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Institut za razvoj mladih KULT zalaže se za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojim bi poreski obveznici, oni koji ostvaruju godišnji promet do milion maraka, PDV plaćali nakon što naplate svoja potraživanja, a ne do 10. u mjesecu, kako to trenutni zakon nalaže.

Prema trenutnim zakonskim propisima, poslodavci su dužni izmiriti porezne obaveze, iako nisu naplatili svoja potraživanja. To u konačnici čini brojne poslovne subjekte nelikvidnim, te često dovodi do prestanka poslovanja.

Institut će i u narednom periodu nastaviti sa prikupljanjem pisama podrške, ali i sa zagovaranjem izmjena Zakona o PDV-u kod predstavnika vlasti.