BiH
179

KUD "Željezara Zenica" sutra će po 89. put probuditi zeničane prvomajskom budnicom

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zeničane svakog 1. maja na uranak probudi orkestar Kulturno umjetničkog društva Željezara koji se tradicionalno u svome kamionu provoza zeničkim ulicama i na taj način svojim sugrađanima požele sretan Praznik rada.

Duvači KUD "Željezara Zenica" sutra će po 89. put u svome kamionu uz tradicionalnu "prvomajsku budnicu" obići glavne ulice Zenice i posjetiti penzionisane članove. Pripreme za prvomajsku budnicu su se privele kraju, a trubač Muamer Beganović sutra će po 8. put uljepšati Prvi maj.

"U orkestru sviram već osam godina i od prve godine učestvujem u prvomajskim budnicama. Repertoar koji sviramo za Prvi maj uvježbava se redovno, a budnica je tradicija koju čuvamo i održavamo iz godine u godinu", izjavio je Beganović.

Duvački orkestar svakog Prvog maja nagrade i sugrađani hranom i pićem, a jedan od njih, koji najduže drži se te tradicije je i ugostitelj Rasim Salčinović. Za Beganovića, svaka prvomajska budnica ima poseban osjećaj.

"Zaista je teško opisati taj osjećaj. Mnogi sviraju godinama, više nego ja, ali svaki Prvi maj dočekaju sa velikom dozom radosti jer to sve ima neku posebnu čar i čast da svirate. Kada vam neko od sugrađana ili bivših članova orkestra priđe i čestita uz poruku da ste vi njihovi nasljednici i da čuvate glazbu i tradiciju, bude vam puno srce", dodao je Beganović.

Rukovodilac orkestra Azur Bijedić u orkestru je već 16. godina, a za Klix.ba je kazao kako pripreme za budnicu traju godinu dana.

"Završetkom jedne budnice, odmah počinju i pripreme za narednu i to je tako već dugi niz godina. Uvježbavamo nove članove, ali i stare sa tradicionalnim notama koje sviramo iz godine u godinu i praksa je ista što se tiče uvježbavanja. Sutra ćemo obići i sve naše stare članove, a tradicionalno će budnica startati u pet sati ujutro", izjavio je Bijedić.

U orkestru koji će sutra krenuti iz prostorija KUD-a bit će 20-30 duvača, a u svojoj ruti Zenicom obići će oko 20 zeničkih naselja. Orkestar je nastavo daleke 1926. godine i od prve godine od osnivanja do danas Zeničane budi svojim notama.