BiH
83

KS: Povećana osnovica za obračun plaće u srednjem obrazovanju i kulturi

FENA
Predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Kantonalni odbor KS Faruk Bešlić i premijer KS Elmedin Konaković potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o visini osnovice za obračun plaće u 2017. za djelatnosti srednjeg obrazovanja i ustanove kulture.

Sporazumom je predviđeno povećanje osnovice za 2,5 posto zaposlenim u tim djelatnostima.

Bešlić je rekao da su imali kvalitetan socijalni dijalog s Vladom KS i da su sa svoje strane dali doprinos stabilizaciji budžeta i ostalih prilika.

Dodao je da u oblasti obrazovanja još postoje određene mogućnosti za racionalizaciju, ali da su one u proteklom periodu prilično iscrpljene te da bi i druge institucije trebale pokazati razumijevanje i odgovornost.

Konaković je istakao da su naišli na podršku sindikata u naporima za racionalizaciju broja zaposlenih i smanjenje potrošnje u javnoj upravi što je omogućilo značajne uštede i korigovanje osnovice plaće koja je u KS bila nepravedna prema zaposlenim u obrazovanju, policiji i državnoj službi.

Zahvalio je predstavnicima sindikata na razumijevanju i najavio da će u narednom periodu nastojati izvršiti novo povećanje osnovice ako budu ostvarene planirane uštede.

Konaković je naglasio da iznos odobren za plaće u KS, koji je dogovoren između Vlade FBiH i MMF-a, ovim povećanjem osnovice nije prekoračen.