|

KS: Potrebna kvalitetnija zaštita za mlade dijabetičare

KS: Potrebna kvalitetnija zaštita za mlade dijabetičare
0
F
FENA
14.11.2011. u 15:22
6
komentara
0

dijeljenja
1/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
2/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
3/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
4/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
5/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
6/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
7/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
8/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
9/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
10/10 Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Udruženje dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo obilježilo je danas Svjetski dan borbe protiv dijabetesa brojnim aktivnostima i tako ukazalo na potrebu kvalitetnije zdravstvene zaštite za te osobe na nivou FBiH.
Predsjednik Udruženja Jasmin Gazija kazao je novinarima da se izmjenama i dopunama zakonske regulative pokušava ostvariti sistemski kvalitetnija zdravstvena zaštita za djecu i omladinu oboljelu od te bolesti.

Ističe da trenutno nisu zadovoljni kvalitetom trakica koje je za djecu i omladinu oboljelu od dijabetesa osigurao federalni Zavod zdravstvenog osiguranja jer one prilikom mjerenja ne pokazuju stvarni nivo šećera u krvi, odnosno nisu tačne. Trakice za odrasle su tačne i kvalitetne, a nabavka tih trakica ide putem kantona.

Udruženje se zalaže da prilikom nabavke trakica budu ispoštovani evropski kriteriji, a na taj problem ukazali su nadležnim institucijama i tijelima u FBiH.

UN je jednoglasno 2006. godine usvojio Rezoluciju o dijabetesu. Tada je prvi put, jedno nezarazno oboljenje, okarakterizirano kao globalan problem. BiH nije usvojila tu rezoluciju, a današnji dan Udruženje je iskoristilo da ponovo ukaže na važnost usvajanja tog dokumenta jer bi njegovom primjenom zdravstvena zaštita postala kvalitetnija za sve dijabetičare.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, dodijeljene su zahvalnice pojedincima koji su tokom godine pomagali rad Udruženja. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, NVO Partnerstvo za javno zdravlje, Centrom za zdravo starenje i Općom bolnicom "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Projektom Sarajevo zdravi grad organizirana je, na Trgu djece Sarajeva, akcija mjerenja krvog tlaka i nivoa šećera u krvi sa savjetima i promotivnim materijalima za građane.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...