{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do 2025. u svijetu će biti 330 miliona oboljelih od dijabetesa

S
14.11.2011. u 15:00
0
0
Do 2025. u svijetu će biti 330 miliona oboljelih od dijabetesa
0
Broj oboljelih od dijabetesa u našoj zemlji je u porastu, tvrdi dr. Jasna Šehić-Merić iz UKC Tuzla, a procjene su, kaže ona, da će u svijetu do 2025. godine biti 330 miliona oboljelih, a trenutno je u svijetu oko 200 miliona oboljelih.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Obilježavajući Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, Klinika za interne bolesti UKC Tuzla, organizovala je akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi, a građani koji su se odazvali akciji mogli su se edukovati o opasnostima koje neregulisani dijabetes donosi. Mjerenje šećera u krvi organizovano je i na tuzlanskom korzu.

''Zadovoljna sam odzivom građana, ali nisam zadovoljna razinom probuđene svijesti kod običnih ljudi. Upozoravamo građane na opasnosti, prevenciju i odgovarajuće terapije sa željom da što prije prihvate naše savjete'', kaže doktorica Šehić-Merić.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni savez dijabetičara proglasili su 1991. godine 14. novembar Svjetskim danom borbe protiv dijabetesa. Tog dana, davne 1871. godine, rođen je Frederick Banting, koji je zajedno s Charlesom Bestom, 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin.

Svake godine 14. novembar nosi drugu poruku. Prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije tema kampanje za obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u periodu 2009.-2013. je edukacija i prevencija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: