BiH
174

KS: Najčešće krađe vozila BMW, VW, Škoda, Audi i Renault

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Marke automobila koje su najčešće mete teških krađa motornih vozila u Kantonu Sarajevo su BMW, VW, Škoda, Audi i Renault.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazali su nam da se najčešće kradu terenska vozila i limuzine iz programa BMW-a. Slijede vozila iz programa Volkswagena i to Golf 5, 6 i 7 te Tiguan i Tuareg.

U Kantonu Sarajevu masovno su se krali i automobili iz programa Škode i to Octavia, Fabia, Rapid i Super B, kao i vozila iz programa Audija A4, A6, A8, Q3, Q5 i Q7 te vozila iz programa Renaulta Megan i Scenic.

Ovim povodom kontaktirali smo jednog od poznatijih sarajevskih automehaničara koji nam je kazao kako su najsigurnija vozila francuskih proizvođača jer imaju mnogo bolji sistem u poređenju s vozilima njemačkih proizvođača.

"BMW ima takav sistem da se u automobil ne mora ni staviti ključ pa je vrlo lako očitati podatke. Golfovi se u BiH posebno kradu, a razlog za to je sama činjenica što je ovo vozilo izuzetno popularno na našim terenima", kazao nam je automehaničar.

Dodaje da su starije tipove golfova, isto kao i Audi A3, lopovi krali bukvalno šrafcigerom. On je dodao da je masa slučajeva da kada se i uspije pronaći ukradeni automobil ovih vrsta, često se pronađe sa zabodenim šrafcigerom.

"Kod francuskih vozila kada izvadite ključ iz brave vi ponesete sa sobom kod ključa i vozilo ostane kodirano. Mi u servisu svom opremom i tehnologijom nismo u stanju upaliti takvo vozilo", ističe automehaničar.

Što se tiče francuskih Megan i Scenic modela on dodaje da je u tom slučaju riječ o vozilima koja imaju karticu. Kako navodi, kodove sa kartice lopovi su putem informatičkih programa uspijevali otkriti bez ikakvih problema.

"I sada se ne mora uopće kartica staviti u mjesto za otključavanje. Ona funkcioniše na principu da je dovoljno da je imate u džepu. Što se tiče Megana, vi kada prilazite tom automobilu s karticom on se sam otključava i isto tako zaključava kada odlazite od njega", rekao nam je automehaničar.

Ističe da su Volkswagenova vozila posebno podložna krađama te da je dokaz tome i krađa vozila marke Škoda.