Saradnja Ministarstva i sindikata
406

KS dobio Pravilnik o zapošljavanju u školama, bez korupcije i štele

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pravilnik o proceduri prijema zaposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama Kantona Sarajevo usaglašen je između resornog ministarstva i sindikata obrazovanja. I jedni i drugi naglašavaju da će on doprinijeti fer zapošljavanju i spriječiti mito i korupciju u toj oblasti. Pravilnik stupa na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama, a najavljene su i druge izmjene pravnih akata iz ove oblasti.

Ministar je kazao da Pravilnik ne predstavlja idealno rješenje u ovoj oblasti, jer takvo nešto ne postoji, ali da on definira i razjašnjava procedure prilikom zapošljavanja te će razbiti famu u vezi s tim da se prilikom primanja u radni odnos dešavaju mutne radnje.

"Ovim Pravilnikom ne završavamo, već pravimo drugi korak, a to je da u jednom drugom pravilniku o zapošljavanju tehnološkog viška ukinemo član na koji su nam mnogi ukazivali da je veliki problem, a to je član 11, koji je mnogo puta bio okarakterisan kao diskriminatoran. Već smo i u pregovorima o formiranju komisije za revidiranje Pravilnika o tehnološkom višku", kazao je Marjanović.

Ministar je kazao da će se u narednim mjesecima nakon objave Pravilnika pratiti njegova primjena, a tamo gdje bude trebalo bit će naknadno dorađivan.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo Faruk Bešlić kazao je da se radi o pravilniku koji omogućava fer odnos prilikom zapošljavanja.

"Usaglasili smo se da izbjegnemo ono što je bila pojava političkog zapošljavanja i zapošljavanja po rodbinskoj liniji. Ovim Pravilnikom smo odredi pravila igre koja neće sve riješiti, ali smo predvidjeli da onaj koji na konkursu ispliva među prva tri rangirana ima i mogućnost da se zaposli, a sve zavisi od broja bodova. Dali smo šansu svim nezaposlenim, a i onima koji su zaposleni, a žele promijeniti školu, ovaj Pravilnik to omogućava. Ako se na konkurs javi 150 ljudi, uvijek će biti žalbi, ali bodovanje mora biti korektno, a i decidno je navedeno koji dokumenti se traže. Članom 11, koji je spomenut, smo htjeli zaštititi ljude koji su o zbog politički pritisaka mogli ostati bez posla, mi to nismo dali i namjerno smo u Pravilnik ugradili taj član da bismo ih zaštitili dok ne dobijemo ovaj Pravilnik. Dolaskom ministra Marjanovića osjetili smo da je raspoložen da se ova stvar riješi", kazao je Bešlić.

Danas su najavljene i izmjena Zakona o srednjoj i osnovnoj školi u okviru čega će sindikati insistirati na kaznenim odredbama prema kojima će se novčano kažnjavati oni koji krše pravilnike, što sada nije slučaj.

"Ovakav isti pravilnik će biti donesen i za visokoškolske ustanove i za institucije kulture. Ovo su budžetska sredstva i društvo ima pravo da kontroliše zapošljavanje ljudi u tim institucijama", dodao je Bešlić.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS je kazao da će ovim Pravilnikom doći kraj zapošljavanju na osnovu mita i korupcije u KS. Dodao je da će svi kandidati na osnovu kriterija moći dobiti jednake prilike.

"Svi će imati iste mogućnosti da na osnovu sedam kriterija dobiju posao, ako ih zadovolje, a to su: stručna sprema, stručni ispit, radni staž, vrijeme provedeno na birou, napredovanje u struci, ocjene na fakultetu i nakon toga intervju. Ako tu kandidati pokažu najbolje što imaju i znaju bit će u situaciji da dobiju posao a da nikoga ne mole, ne traže štelu i novac", kazao je Sivro.

Kada je u pitanju Sindikat osnovnog obrazovanja, Sivro je najavio da će oni insistirati na tome da se izmjenama Zakona reguliše i opisno ocjenjivanje učenika.

"Kao Sindikat ćemo provesti anketu među učiteljima i učiteljicama u KS i zatražiti da se učenici brojčano ocjenjuju od drugog razreda. Što se tiče samog Pravilnika nismo potpuno zadovoljni, više bismo voljeli da se dobija više bodova na radni staž, ali uvažili smo sugestiju da isti broj bodova dobiju i oni koji su radili na određeno vrijeme i oni koji su vrijeme proveli na birou", kazao je Sivro.

Sindikalci su pohvalili saradnju s novim ministrom obrazovanja i nauke KS koji je kazao da duboko vjeruje u ljude koji će provoditi Pravilnik te da se nada da se neće libiti dati prijedloge za njegovo poboljšanje.

"Kreće i jedna velika ofanziva u pravcu integracije Univerziteta, najavili smo da ćemo mijenjati skoro sve zakone iz ove oblasti. Nećemo raditi udaranjem šakom od sto, već sve uz konsultacije", dodao je ministar.

Objavljivanje Pravilnika se očekuje u što kraćem roku, jer će po hitnoj proceduri biti poslan na objavu Službenom listu.