BiH
0

Kržalić: Cilj napadača u Bostonu izazivanje straha

FENA
Armin Kržalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Armin Kržalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bombaški napad u Bostonu očigledan je primjer da se ne biraju ni mjesto ni vrijeme kada su u pitanju tzv. asimetrične terorističke prijetnje, izjavio je danas za Fenu projekt-direktor u Centru za sigurnosne studije BiH Armin Kržalić.

"Očito je da je cilj izvođača napada bio stvaranje straha kod građana i zato je izabran veliki sportski događaj, čime je pokazao da ne poštuje nikakve ljudske vrijednosti", ocijenio je Kržalić.

Dvije eksplozije su se dogodile na ciljnoj ravnini Bostonskog maratona, a policija je potvrdila da su poginule najmanje tri osobe, dok je 100 povrijeđenih. Zvanično još niko nije optužen za napad, a mediji su izvijestili da je jedan saudijski student priveden na saslušanje.

Ovakvi događaji, navodi Kržalić, pokazuju da sigurnost nema cijenu i da problemu sigurnosti treba prilaziti sistematično, etiološki, odnosno rješavati uzroke koji mogu pogodovati nastanku ovakvih sigurnosnih rizika.

"Ovo je dokaz da se, i pored velikih ulaganja, teško nositi s asimetričnim prijetnjama ako se ne obraća pažnja na uzroke koji dovode do ovakvih prijetnji", zaključio je Kržalić.