Uoči konačne presude
0

Krvnik koji je nadzirao sve zločine: Kazna doživotnog zatvora za Mladića jedina je zamisliva

B. T.
Ratko Mladić (Foto: EPA)
Ratko Mladić (Foto: EPA)
Sutkinja Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, 8. juna izreći će drugostepenu presudu i konačno zapečatiti sudbinu ratnog zločinca Ratka Mladića.

Žrtve i tužioci nadaju se da će doživotna kazna biti potvrđena te da će krvnik biti osuđen i za genocid u još šest bh. općina - osim Srebrenice, što je izostalo u prvoj presudi.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske i svojevremeno najpoznatiji haški bjegunac 2017. godine ipak je "dolijao" pravdi i prvostepeno je u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Genocid, ubistva, progoni, terorisanje...

Osuđen je zbog genocida u Srebrenici te zločina protiv čovječnosti. Sudsko vijeće Haškog tribunala, kojim je tada predsjedavao sudija Alphonso Orie, osudilo je Ratka Mladića po 10 od 11 tačaka optužnice. Tadašnji Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio ga je krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Ratko Mladić (Foto: EPA)
Ratko Mladić (Foto: EPA)

Prethodno, tokom četverogodišnjeg procesa koji je započeo 16. maja 2012. izvedena su 592 svjedoka te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala. Sud je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica.

Prvostepenom presudom Mladić je, između ostalog, osuđen za genocid u Srebrenici, jer je vijeće konstatovalo da su pripadnici VRS-a namjeravali da unište bošnjačko stanovništvo.

Kako je tada obrazloženo, snage VRS-a stvorile su prethodno atmosferu nesigurnosti i nepodnošljivosti u Srebrenici. Odvajali su muškarce među kojim je bilo i dječaka starih 12 godina, ali i starijih od 60 godina. Sud je konstatovao da ih je nekoliko hiljada sistematski poubijano. Također, navedeno je i prikrivanje tragova zločina, iskopavanjem masovnih grobnica te premještanjem tijela žrtava u druge grobnice izvan Bratunca i Srebrenice.

Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča

Vijeće se u prvom stepenu nije uvjerilo da je postojao plan da se počini genocid 1992. godine u šest općina: Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča, čime žrtve i njihove porodice iz ovih gradova ne kriju razočaranje.

Tužilaštvo je upravo u žalbi ospororilo oslobađajući dio, s prijedlogom da se Mladić osudi i za genocid u još šest općina.

Ratko Mladić (Foto: EPA)
Ratko Mladić (Foto: EPA)

Tužiteljica Laurel Baig tokom žalbenog pretresa prošle godine kazala je da Tužilaštvo smatra da je Pretresno vijeće pogriješilo kada Mladića nije proglasilo krivim za genocid u još šest bh. općina. Tužiteljica Baig je navela da je zaključeno da su lokalni počinioci imali namjeru da fizički uklone grupu u svakoj od općina te da je Vijeće uzelo u obzir žestinu napada, više hiljada ubistava.

"Neki su ubijeni u svojim domova, masakrirani, zatvarani i izgladnjivani, nanošene su im povrede koje su dodatno doprinijele uništenju zaštićene grupe, a za one koji su preživjeli Vijeće je utvrdilo da je šteta imala razne fizičke i psihičke posljedice", navela je Baig.

Tužiteljica Baig tada je kazala da je udruženi zločinački poduhvat u početku obuhvatao činjenje zločina, progona i prisilnog premještanja te da je Vijeće ubjedljivo zaključilo da je Mladić komandovao i rukovodio koordiniranim radnjama Vojske Republike Srspke i policijskim snagama koje su mu bile podređene.

"Mladić je lično nadzirao ove operacije", kazala je ona.

Jedan od najgorih ratnih zločinaca

"Imajući u vidu razmjere, brutalnost i karakter zločina, kao i Mladićevu važnu ulogu, kazna doživotnog zatvora je jedina zamisliva kazna u ovom slučaju", naveli su haški tužioci u posljednjem dijelu svog odgovora na Mladićevu žalbu.

Tužiteljica Barbara Goy je kazala da su zločini u ovom predmetu neki od najvećih mogućih.

"Mladićevi zločini u velikoj mjeri se poklapaju s onima za koje je osuđen Radovan Karadžić i za Mladića je kazna doživotnog zatvora jedina zamisliva kazna. Ništa manje od maksimalne kazne u ovom slučaju ne bi bilo prikladno", objasnila je tužiteljica.

Ratko Mladić i Radovan Karadžić (Foto: EPA)
Ratko Mladić i Radovan Karadžić (Foto: EPA)

Ona je tada kazala da je Ratko Mladić jedan od najgorih ratnih zločinaca koji su se našli pred međunarodnim sudovima.