BiH
5

Krupljanin ulovio potočnu pastrmku tešku 14 kg!

Piše: D. B.
Ribolovac Jasmin Nesimović iz Jezerskog u Bosanskoj Krupi ulovio je potočnu pastrmku tešku čak 14 kg. Radi se o jednoj od najvećih potočnih pastrmki koje su ulovljene u BiH.

Nesimović je pastrmku ulovio prije desetak dana na plaži Miostrah na rijeci Uni. Riba je bila teška 14 kg, duga 92 cm, a obim njenog trbuha je iznosio 66 cm. Ribolovac je ulovio pastrmku oko četiri sata ujutro loveći bijelu ribu na plovak i hljeb. Od pribora je imao osnovni najlon 0.25 i podvez 0.18, kao i malu udicu za bijelu ribu. Udicu je vjerovatno zagrizla manja riba, a potom ju je napala ogromna pastrmka, koja je grabežljivac i između ostalog se hrani i manjim ribama. Borba ribolovca i njegovog kapitalnog ulova je trajala pola sata.

"U prvi mah sam pomislio da se radi o krupnijoj mreni, ali kad se približila, shvatio sam da se radi o kapitalnom primjerku potočne pastrmke. Ovo je ulov mog života, pravi trofej", izjavio je Nesimović.

On se ribolovom bavi od svoje osme godine i do sada je imao nekoliko značajnijih ulova, među kojim su som od 10 i 12 kg, mladica od 6 kg te pastrmke od 2 kg.

Pastrmka je preparirana u Banjoj Luci, a majstor koji ju je preparirao je rekao da se ne sjeća da je vidio čišću i očuvaniju ribu te veličine i starosti, što je dokaz da živi u izuzetno čistoj vodi.

Značaj ulova je potvrdio u Mugdim Pešto, sekretar USR "Sarajevo 1906" Mugdim Pešto.

"Radi se o kapitalnom ulovu, to je sigurno. Ranije je bilo značajnih ulova, ali kada je riječ o potočnim pastrmkama, ova je definitivno jedna od najvećih koje su ulovljene na našim prostorima", rekao je Pešto.