Gradsko vijeće izglasalo
304

Krunoslav Cigoj, Chris Smith i Mirjana Karanović su Počasni građani Sarajeva

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Američki kongresmen Chris Smith i glumica Mirjana Karanović dobili su priznanje "Počasni građanin" Sarajeva, odlučeno je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Priznanje je posthumno dodijeljeno Krunoslavu Cigoju.

"Naši iskreni prijatelji kongresmen Chris Smith i glumica Mirjana Karanović postali su Počasni građani Sarajeva! Zahvaljujem Gradskom vijeću što je podržalo moju inicijativu da se na ovakav način odužimo hrabrim pojedincima koji su uz nas bili i kad je bilo najteže", rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Chris Smith je član Predstavničkog doma Kongresa SAD-a od 1980. godine, a dopredsjedavajući je Kluba prijatelja BiH u Kongresu od 2007. godine. Po izbijanju agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, kongresmen Smith je svojim javnim istupima skretao pažnju Kongresa i američke javnosti u vremenu kada nam je to bilo najpotrebnije, te tražio pravedna rješenja za našu zemlju.

"Kongresmen Smith je bio jedan od glavnih zagovornika u američkom kongresu za ukidanje embarga na oružje za BiH. Na njegovu inicijativu, Predstavnički dom Kongresa SAD je usvojio dvije rezolucije o Srebrenici", podsjetio je Skaka.

Mirjana Karanović više od 15 godina igra u predstavama na repertoaru Kamernog teatra 55 u Sarajevu, gdje je odigrala 240 predstava za koje je osvojila 19 nagrada. Karanović je bila i ostala veliki borac za ljudska prava i pravdu.

"Protestovala je protiv opsade Sarajeva već od samog početka 1992. godine, u različitim medijima u Srbiji i mnogim drugim evropskim zemljama. Bila je duboko solidarna sa građanima Sarajeva i to je bezbroj puta dokazala, često rizikujući i bivajući izložena kritikama, pa i uvredama i prijetnjama. Našim počasnim građanima čestitam i radujem se što se pridružili našim velikanima", poručio je Skaka.

Inicijativu za dodjelu ovog priznanja glumici Karanović pokrenuo je Kamerni teatar 55.

Krunoslav Cigoj bio je bio je hrvatski pjevač (tenor), operni i operetni reditelj te diplomata. Više od četrdeset godina sarađivao je sa Narodnim pozorištem Sarajevo. Tokom opsade dva puta je nastupao u Sarajevu. Prvi put je došao preko Igmana, a drugi put s UNPROFOR-om preko piste.

"Sarajevo je grad u koji sam se zaljubio na prvi pogled", govorio je za vrijeme života.

Preminuo je 2015. godine.

Dodijeljena priznanja Plaketa i Sarajevska pahuljica

Ivo Štandeker (posthumno), prof.dr. Jasmin Džindo (posthumno) i Muhamed Bikić su, na današnjoj sjednici, proglašeni dobitnicima priznanja "Plaketa Grada Sarajeva". Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada.

Usvajanjem Odluke o dodjeli nagrade "Sarajevska pahuljica" Malonogometnoj Reprezentaciji BiH osoba sa dijabetesom, nastavljen je rad sjednice. Sarajevska pahuljica je Nagrada koja se dodjeljuje mladim osobama u životnoj dobi do navršenih 30 godina starosti, te redovnim učenicima i studentima sa područja grada Sarajeva, kao pojedincima i grupama, koji su ostvarili izuzetne rezultate na očuvanju i unaprijeđenju općedruštvenih vrijednosti, kao i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Nagrada "Graham Bamford" Elviru Karaliću

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o dodjeli nagrade "Graham Bamford" Elviru Karaliću. Nagrada se dodjeljuje pojedincima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam. Elvir Karalić je veliki humanista. Osnivača je udruženja Pomozi.ba koji pomaže građanima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.