BiH
0

Krug 99: ZAVNOBiH dokazuje da je u BiH moguća ravnopravnost naroda

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Odluke ZAVNOBiH-a i budućnost BiH" bila je tema današnje sesije Kruga 99, održane u Sarajevu.

Predsjednik ove asocijacije Adil Kulenović čestitajući građanima Dan državnosti BiH, kazao je da ZAVNOBiH nije samo ono što se desilo prije 70 godina.

"On nije samo ono što se tada desilo, već je i priznanje da BiH u obnovljenoj državnosti može živjeti na način i na principima koji su podrazumijevali punu ravnopravnost svih naroda, ali i svakog pojedinca u BiH", istakao je Kulenović.

Izrazio je žaljenje što na današnjoj sesiji posljednji živi učesnik ZAVNOBiH-a Ljubo Babić nije prisutan, kazavši da on sada ima 96 godina.

"ZAVNOBiH nam je ostavio veoma upečatljive temeljne orijentire kako i u kojem pravcu treba djelovati. Nadam se da ćemo naći ono što vrijedi i iz toga graditi ono što nam odgovara u BiH", kazao je učesnik NOR-a Slavko Škrbić.

Predsjednik SABNOR-a Josip Baotić istakao je da su se „formalni oblici ravnopravnosti između bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika u BiH ostvarili u nazivima“, dodajući da je to teško ostvariti u funkcionalnom smislu ukoliko se ne ostvari solidna jezička politika sa jasnim principima.

"Ta politika je izostala od 90-tih godina, te iz dana u dan jezik umjesto da integriše stanovništvo u BiH, služi kao sredstvo razdvajanja. Drugim riječima to govori i kao sredstvo dalje podjele prostora i ljudi", dodao je Baotić.

U pogledu različitog gledanja Dana državnost, kaže, prof.dr. Suad Kurtčehajić, da su 25. novembra 1943. godine prvi put u historiji Bosne njeni narodi preko svojih predstavnika donijeli odluku u tačci 5. Rezolucije ZAVNOBiH-a da „BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već je i srpska i muslimanska i hrvatska“.

"ZAVNOBiH je bio veličanstven događaj u modernoj historiji BiH i predstavljao je epohalan iskorak naroda BiH u polje slobode i ravnopravnosti", kazao je prof. dr. Senadin Lavić.

Pored memorija sjećanja i ukazivanja na ono što je ZAVNOBiH, na današnjoj sesiji ukazalo se i na ono kakva budućnost BiH može biti, o čemu je govorio akademik Mirko Pejanović.

"BiH mora otkloniti nekoliko deficita, među kojima je i onaj da se otkloni stanje u kojem nema jedinstvo državnog rukovođenja", rekao je Pejanović.

U smislu rušenja osnovnih principa ZAVNOBiH-a i državnosti BiH, predsjednik Kulenović osvrnuo se na prijetnje Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, te naglasio da su „ljudi u BiH spremni i da se na demokratski i nedemokratski način suprostave rušenju BiH“.