Nezavisni intelektualci
190

Krug 99 podržao Komšića: Građanska opcija neulaženjem u vlast osnažuje destrukciju države

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
BiH ne smije ostati bez građanske komponente u vlasti i upravljanje državom prepustiti isključivo strankama s etničkim predznakom, tj. građanska opcija mora biti dio vlasti i nametati svoje ideje, saopćio je predsjednik Kluba 99 Adil Kulenović.

"Posljednja Rezolucija evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, između ostalog, ukazuje na nužnost početka procesa transformacije BiH u pravcu građanskog društva", saopćio je Krug 99.

Navode da eventualno ulaženje u vlast građanskih s etničkim strankama nije i ne treba biti tumačeno kao popuštanje ili ljubav prema nacionalistima, kao što se obično interperetira i što predstavlja "kukavičije jaje" današnje bh. realpolitike.

"Zalaganje za neulaženje u vlast doslovno rezultira snaženju postojećih nedržavotvornih političkih pozicija, osnažuje dalju destrukciju države, a buduća politička rješenja i realpolitiku dugoročno cementira i svodi na etnoplemensku logiku i odnose", stoji u saopćenju.

Napominju da se građanska opcija ne smije fokusirati samo na kantone, nego mora imati svoje predstavnike u vlasti po vertikali, do nivoa predsjednika države, a sve kako bi mogli parirati nedržavotvornim etničkim strankama.

"Posljednji izbori u BiH pokazali su da građanska opcija još uvijek ima značajnu podršku birača, za šta je primjer i veliko povjerenje koje su građani ukazali Željku Komšiću u kojem je danas najvećim dijelom koncentrisana ideja građanske BiH. On je, uz potporu drugih građanskih političkih snaga, prepreka usvajanju novog antigrađanskog izbornog zakona, kojeg su i neke deklarativno državotvorne stranke spremne prihvatiti... Ostavljanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića usamljenog u ovoj borbi predstavlja neodgovornost prema evropskim integracijama BiH, pa i prema samoj sudbini države", saopćeno je.

Navode da građani svjedoče otvorenoj borbi između građanske i isključivo etnoteritorijalne koncepcije uređenja države i da od građanskih stranaka očekuju zaustavljanje dalje degradacije države.

"Samo takvim pristupom došlo bi i do njihovog daljeg jačanja na političkoj sceni. U suprotnom, građanska ideja bi već od narednih izbora mogla završiti na trajnoj političkoj margini", zaključeno je u saopćenju Kruga 99.