6. januara u Sarajevu
53

Krug 99 najavio proteste povodom obilježavanja neustavnog "Dana RS-a"

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Protest "Svi za Bosnu, Bosna za sve!" najavio je za 6. januar u Sarajevu Forum mladih Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" povodom obilježavanja neustavnog dana entiteta Republika Srpska i političke krize u Bosni i Hercegovini.

Forum mladih pozvao je sve građane da prisustvuju ovom protestu kod spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću 6. januara u podne.

"Podignite glas protiv destabilizacije i separatističke politike u Bosni i Hercegovini", poručili su članovi udruženja, najavljujući protest.

Član Udruženja Senadin Lavić ističe da je 2023. godina završena zagovaranjem otvorenog iredentizma velikosrpske politike u Bosni, politike koja služi ideji 'srpskog svijeta' kao najnovijem morbidnom pakovanju stare ideje "velike Srbije".

Član "Kruga 99" David Pettigrew izjavio je da nesprečavanje obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske i nezaustavljanje govora mržnje svjedoči o posljedicama popuštanja etnonacionalističkim ciljevima na štetu demokratije i ljudskih prava u BiH i Hercegovina.

“Vrijeme je za akciju kako bi se osigurala ljudska prava i demokratska budućnost u Bosni i Hercegovini”, rekao je Pettigrew.