{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Ključ ubrzanja je u odnosima koalicije SDA, SBB i drugih stranaka

15.10.2015. u 16:10
34
25
Krug 99: Ključ ubrzanja je u odnosima koalicije SDA, SBB i drugih stranaka
34
Krug 99: Ključ ubrzanja je u odnosima koalicije SDA, SBB i drugih stranaka
Na konsultativnom sastanku Predsjedništva Kruga 99 sa generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem zaključeno je da je ključni uslov nužnog ubrzanja reformskih procesa, EU i NATO integracija BiH, te gorućih problema ekonomske i socijalne politike, stabilnost i iskrenost u odnosima predstojeće koalicije SDA, SBB i drugih stranaka.
Članovi Predsjedništva su naglasili da se ne trebaju prihvatiti reformski zahvati koji bi rezultirali i bili uslovljeni daljim etno teritorijalnim podjelama, degradiranjem ustavne pozicije i prava svih građana, niti procesuiranja aktera kriminala i korupcije.

Posebno je istaknuta nužnost reforme obrazovanja i eliminacije segregacije i diskriminacije u obrazovanju, jeziku i kulturi, kao i prepreka u ostvarivanju jedinstvenog bosanskohercegovačkog tržišta.

Članovi Predsjedništva su istakli da ne može biti saradnje radi očuvanja vlasti sa snagama destrukcije i blokade države, otvorenog separatizma i remećenja mira u BiH i regionu i usaglasili se sa stavovima SDA koja je oprijedjeljena za političku borbu, cjelovitost BiH i jačanje njenih institucija, provođenje suštinskih ekonomskih i društveno-političkih reformi koje će pokrenuti ekonomski napredak i svođenje korupcije na namanji mogući nivo.

Ističu da se mora izbjeći praksa iz prošlosti da akteri u vlasti, a posebno u predizbornom periodu, djeluju kao međusobna opozicija i faktori blokade vlasti i njenih institucija. Minimum očekivane programske koalicije mora biti jasno definisan na pomenutim vrijednostima i prepoznat od svakog građanina.

Članovi Predsjedništva smatraju da je sadašnji nivo koalicionog sporazuma dobra početna osnova stabiliziranja institucija sistema i aktivnog otklanjanja reformskih blokada, te pozdravljaju odlučnost i strpljivost SDA u razgovorima sa drugim strankama i to s ciljem uspostave stabilnih parlamentarnih većina u BiH.

Zabrinuti izuzetno lošim stanjem podržavaju spremnost tijela izvršne vlasti, kao i kantonalnih vlada, da poboljšaju privredni ambijent u zemlji, a čiji su rezultati već primjećeni, deblokiran je evropski put BiH, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu, usvojena je Reformska agenda, te se stiču uslovi da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: