{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Ishod glasanja Vijeća sigurnosti UN moralna pobjeda demokratskog svijeta

F
11.7.2015. u 10:57
0
Krug 99: Ishod glasanja Vijeća sigurnosti UN moralna pobjeda demokratskog svijeta
0
Krug 99: Ishod glasanja Vijeća sigurnosti UN moralna pobjeda demokratskog svijeta
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Ishod glasanja Vijeća sigurnosti UN (VSUN) predstavlja prelomnu tačku civilizacijskog sunovrata u koji nas hoće voditi zemlje koje su odbile ili bile licemjerno suzdržane prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.
Ishod glasanja ipak je označio i moralnu pobjedu demokratskog svijeta i sve veći jaz bipolarnog svijeta na očuvanju elementarnih ljudskih i političkih vrijednosti i načela. Zastrašujuće će biti posljedice ovog urušavanja autoriteta VSUN na mir i ishod odnosa u sve više antagoniziranom svijetu, saopćeno je danas iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako navode iz te asocijacije ne prihvatiti da se u Srebrenici, i ne samo u Srebrenici, izvršio genocid, da su to utvrdile instucije koje su formirane voljom i zemalja koje su bile protiv ili bile suzdržane, Haški sud i Međunarodni sud pravde, najlošija su lekcija za budućnost međunarodnog pravnog poretka i prava uopšte, poruka svim krvnicima da politika i izvanpravni interesi imaju snagu veta nad zločinom i zločincima.

"Historijsko, etičko i svakodnevno ljudsko iskustvo i civizirano načelo je da nema pomirenja bez priznanja istine i odgovornosti o razlogu gubitka povjerenja i međusobnog mira", navode iz Kruga 99.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: