BiH
46

Krug 99: Fašizam nije pobijeđen, on je prisutan u BiH, ali i u Evropi

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom moramo reći da fašizam nije pobijeđen, kazao je uvodničar na redovnoj sesiji Kruga 99 Dubravko Lovrenović, dopisni član Akademije nauka Bosne i Hercegovine.
Dubravko Lovrenović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

“Ne samo da nije pobijeđen nego je danas osim u BiH, prisutan i šire u Evropi”, pojasnio je Lovrenović gostujući kao uvodničar na sesiji čija je tema: "Fašizam (ni)je pobijeđen?!".

Lovrenović pojašnjava da je fašizam najpreciznije opisao Umberto Eco u svom tekstu: "Fašizam, zlo u deset tačaka".

"U tom tekstu Eco navodi glavna obilježja fašizma, a to su kult tradicije, kult krvi i tla i racionalizam, elitizam bio on aristokratski ili militaristički. Zatim, tzv. Armagedonov kompleks, kompleks konačnog rješenja, degradacija znanstvenog znanja, koja je danas prisutna u tzv. akademskoj, odnosno univerzitetskoj zajednici u vidu različitih restardanizacija", pojasnio je Lovrenović.

Prema njegovim riječima, govor fašizma je nešto novo u svemu ovome, a on je maskiran i koji zapravo služi da ljude odvrati od njihovog osnovnog, ljudskog zadatka, a to je da kritički promišljaju stvarnost u kojoj žive.

"Jedan od osnovnih problema jeste pitanje političke alternative u BiH. 20 godina vladavine ove etnokracije, jasno je pokazalo da ova zemlja ne može postojati osim kao improvizacija, neka vrsta Djevičanskih otoka za malobrojne. Jedino rješenje, jedina politička opcija, koja je isprobana i historijski dokazana jeste socijal-demokracija", poručio je Lovrenović.

Govoreći o stanju socijal-demokracije u BiH Lovrenović je mišljenja da treba urgentno postaviti kao javno pitanje i aktivirati sve političke i historijske potencijale koje socijal-demokracija, kao politička opcija, nudi za BiH.