BiH
4

Krug 99: Današnja BiH je razapeta između Brisela i Dejtona

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Današnji Ustav Bosne i Hercegovine generira političke sukobe i nesporazume, on je diskriminatorski za svakog Bosanca i Hercegovca samo na različitim dijelovima teritorije BiH. Sa ovakvim Ustavom BiH ne može ići naprijed, kazao je uvodničar na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualalca Krug 99, Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine R BiH.

Lazović je kazao da je činjenica da, nakon 22 godine od sticanja nezavisnosti, današnja BiH daleko od referendumskog pitanja.

“Današnja BiH je ekonomski i socijalno destabilizirana država, politički dezorijentirana i u konstantnim odnosima koji joj ne dozvoljavaju da nađe izlaz. Današnja BiH je razapeta između Brisela i Daytona”, pojasnio je Lazović.

Kako kaže, BiH se danas nalazi na raskšću.

“Protesti koji su ovih dana preplavili ulice gradova BiH jasno kazuju da su građani nezadovoljni. Mislim da smo zatvorili krug, nakon 22 godine smo ponovo na početku”, pojasnio je Lazović.

Osnovni motiv za današnju raspravu je, prije svega, sadržan u činjenici da smo svjedoci da nakon skoro 19-20 godina, Dejtonski sporazum u dijelu, koji se zove Ustavni poredak BiH, ne funkcioniše. Demokratski poredak u BiH se urušava, poručeno je sa Kruga 99.

Govoreći kao uvodničar na današnjoj sesiji pravni stručnjak prof. dr. Ćazim Sadiković kazao je da je Ustav RBiH bio Ustav parlamentarne demokratije.

“Dejton je potpuno ignorisao cijeli naš doprinos koji je trajao pola stoljeća. Suštinsko što moram reći oko tog Ustava u Dejtonu jeste da je tamo izvučena cjelokupna demokratska supstanca Ustava, ostala je samo olupina Ustava”, pojasnio je Sadiković.

Kako kaže, teško je objasniti zašto je u našem Ustavu ukinut demokratski sadržaj Ustava.

“Izlaz je samo u tome da u sadašnji Ustav unesemo sve ono što su nam uzeli u Dejtonu, a to je da nam donesu demokratske izbore, parlament sa dva doma, vladu, vrhovni sud i šefa države, a da to bude pojedinac, a ne ovaj trijumvirat”, pojasnio je Sadiković.

"Ustav RBiH osigurava sve ono što postojeći Dejtonski Ustav ne može da osigura", kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, odgovarajući na pitanje "Zašto je potrebno vratiti se na Ustav RBiH?".

Kako kaže, Ustav RBiH osigurava jedinstvo vlasti u BiH, osigurava funkcionalnost države i njenu racionalnost.

"Današnja država, odnosno država koja funkcionira po Dejtonskom ustavu ima velike probleme u svojoj funkcionalnosti jer ovoliko izdijeljena vlast na ovoliko nivoa ne može biti funkcionalna jer među raznim nivoima vlasti nema odgovornosti", pojasnio je Komšić.

Kako kaže, općine ne odgovaraju kantonima, kantoni ne dogovaraju federaciji, entiteti ne odgovaraju državi BiH za ono što rade jer svako od njih ima svoj Ustav i izvršnu vlast.