{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99: Ako uspije referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH slijedi referendum o izdvajanju RS-a

F
27.9.2015. u 13:33
4
203
Krug 99: Ako uspije referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH slijedi referendum o izdvajanju RS-a
4
Na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ''Krug 99'' razgovarano je o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj (RS) o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Učesnici sesije smatraju da bi, poslije ispunjavanja tog cilja, uslijedio referendum o izdvajanju RS-a iz BiH.

Predsjednik Asocijacije Adil Kulenović ocijenio je da je raspisivanje referenduma antiustavno i nelegalno.

Smatra da u ovoj situaciji mora reagirati institucija za vanredne situacije, odnosno Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) jer je, kako je kazao, neosporno da najavljivanje referenduma dovodi do sukoba koji mogu završiti na najkatastrofalniji način.

- U okolnostima kada je nužno uspostaviti mehanizme koji će osigurati demokratsku, pravnu i efikasnu državu u interesu svih građana, nalazimo se pred novim referendumskim izazovima - upozorio je Kulenović.

Jedan od načina rješavanja situacije je, smatra, dogovor, ili, drugi, da reagiraju nadležne pravosudne institucije, uključujući sve institucije od Ustavnog suda RS-a, do Suda BiH, tužilaštava, ali i Ustavnog suda BiH.

- Jedna od opcija je da se u FBiH raspiše referendum o ukidanju RS-a što bi dodatno dovelo do zaoštravanja svih političkih pitanja u BiH i izbacilo na površinu sve unutrašnje probleme - rekao je Kulenović.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Hazim Bašić, jedan od uvodničara sesije, referendum posmatra kao "alat kojim se vrši ucjena učesnika u strukturalnom dijalogu".

Mišljenja je da je krajnji cilj da se od Suda BiH oduzme jedna od ključnih nadležnosti, a to je da se procesuiraju sve krivične radnje u vezi s ugrožavanjem suvereniteta države BiH, njenog teritorijalnog integriteta, međunarodnog subjektiviteta i nacionalne sigurnosti.

- Tome se može dodati da Dodik posjeduje stanovit animozitet prema Tužilaštvu BiH, a taj animozitet, s obzirom na rastući broj novih velikih korupcionaških afera mogao bi biti i veći - naglasio je.

Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH Zlatko Hadžidedić istakao je da referendum sadrži dvije dimenzije, pravnu i političku.

Pojasnio je da nema pravnu težinu, jer je formulirano na način da ne predstavlja referendumsko pitanje, jer referendumska pitanja trebaju biti formulirana na način da se odgovara sa ''da'' i ''ne'', a nikako da se sugerira na odgovor.

Predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH Marinko Pejić akcentirao je da se u slučaj moraju uključiti sve institucije i pokazati spremnost.

U ovom slučaju, kako je kazao, "referendum, kako su ga zamislili u RS-u, usmjeren je na rušenje temelja BiH kao države".

- Ja se plašim ukoliko referendum uspije da će iza toga uslijediti još niz referenduma, poput onog o izdavajanju RS-a iz BiH, što je Dodik više puta spominjao - upozorio je Pejić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: