Načelnik Foče
0

Krsmanović protiv "prodaje" vode i građenja HE na Drini

FENA
Zdravko Krsmanović
Zdravko Krsmanović
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je u nedjelju da "niti Crna Gora, niti Vijeće ministara BiH, niti bilo ko drugi nema pravo da osporava izgradnje četiri hidroelektrana na gornjem dijelu rijeke Drine, te da je to isključiva nadležnost vlasti tog bh.entiteta“.

On kaže da Crna Gora "nema nikakvu nadležnost kada je riječ o ovim projektima, jer na ovom prostoru postoji pun suverenitet RS-a".

Dodik tvrdi da su "godinama s vlastima u Crnoj Gori pokušavali da sarađuju na prijektu Buk Bijela, ali da u toj državi nisu imali za to sluha“.

"U ranijim projektima je bio predviđeno obuhvat i potapanje zemljišta u Crnoj Gori. Redukovali smo naše planove upravo da se to ne bi desilo i sve ono što radimo, radimo na prostoru RS. Na tom prostoru mi smo suvereni i nikakva Crna Gora ni protestnim niti bilo kakvim notama neće moći to da spriječi. Naše je autentično, izvorno pravo da to činimo", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Bijeljni.

On tvrdi da je Vijeće ministara BiH, ukoliko su iz Crne Gore uputili protestnu notu, pogrešna adresa.

Očigledno je, naglasio je Dodik, da Crna Gora "ne poznaje“ ono što je ustavni poredak u BiH.

"Nisam informisan da su uputili protestnu notu Vijeću ministara BiH, ali, ako i jesu, pogrešan je i pošiljalac i adresa na koju je upućena", rekao je Dodik.

Mediji su prije pad dana objavili da je Crna Gora uputila Vijeću ministara BiH protestnu notu povodom izgradnje ovih elektrana na području općine Foča u kojoj se, kako tvrde, poručuje da je Republika Srpska prekršila međunarodnu konvenciju o prekograničnom uticaju na životnu sredinu i očekuje reakciju ESPOO, međunarodnog tijela koje prati realizaciju konvencije.

Međutim, i premijer RS-a Aleksandar Džombić tvrdi da "niko nema pravo" da koči realizaciju projekata na gornjoj Drini, niti ima razlog da bude protiv tih projekata.

"Ako hidroakumulaciono jezero ne prelazi u Crnu Goru, mislim da niko nema pravo da koči ovakve projekte koji su od intresa za čitavu regiju", rekao je Džombić.

Ugovor o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine (HES Gornja Drina) potpisali su 26. septembra u Banjoj Luci predstavnici „Elektroprivrede RS“ i njemačke kompanije RWE.

"Definiran je odnos od 60 posto za RWE, a 40 posto “Elektroprivreda RS” u zajedničkoj kompaniji, a riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana, Buk Bijela, Foča, Sutjeska i Paunci, a projekti su instalirane snage 260 megavata, ukupne godišnje proizvodnje od 760 gigavat sati električne energije iz obnovljivih izvora, čija je orijentaciona investiciona vrijednost oko 460 miliona eura", kazala je tada direktorica „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić.

Protiv davanja hidroenergetskog potencijala je aktuleni načelnik Foče Zdravko Krsmanović koji tvrdi da su posljednje optužbe protiv njega sračunate da se skrene pažnja s njegovog stava i izjave da je potpisivanjem sporazuma, koju su uradili pojedinci iz Vlade RS-a, izvršena prodaja gornjeg toka rijeke Drine i da je to najveća izdaja koja se može desiti jednom narodu - da pojedinci prodaju resurs, a posebno vodu, a da za to nikoga ne pitaju i to bez naknade.

On je pozvao na reakciju sve slobodnoumne ljude, nevladine organizacije, političke partije institucije i entiteta i države i susjednih država, jer, kako je kazao, Drina ne pripada jednom entitetu ili jednom pojedincu.

Pozvao je da se formira odbor za organizaciju referenduma na kojem će se građani pitati da li su za prodaju resursa strancima preko 51 posto i da li su uopće za prodaju resursa, posebno vode.