BiH
0

Burna rasprava u NSRS o izgradnji HE Drina Gornja

Anadolija
Odluka Vlade Republike Srpske, od 25. septembra 2012, o izboru strateškog partnera za realizaciju Projekta hidroenergetski sistem Gornja Drina i Ugovor o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine od 26. septembra između Elektroprivrede RS i njemačke RWE – Inoggy GmbH (strateški partner) izazvala je žučnu raspravu između opozicije i vladajuće većine na zasjedanju Narodne skupštine RS-a.

Entitetski parlament treba se izjasniti o ovoj odluci.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica zatražio je povlačenje odluke sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja zbog činjenice da je 2009. između elektroprivreda RS i Srbije sklopljen ugovor o saradnji koji je predviđao i izgradnju hidroelektrana Drina Gornja.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić potvrdio je u obraćanju novinarima postojanje ovog sporazuma ističući da je s njegovim sadržajem, na osnovu pisma direktorice Elektroprivrede RS Branislave Milekić, upoznat tek nakon što je sklopljen ugovor sa RWE-om.

"Upoznao sam s tim i premijera Srbije Ivicu Dačića i izrazio spremnost da obeštetimo Elektroprivredu Srbije u iznosu od oko 500 hiljada eura za izradu studije izvodljivosti za izgradnju HE Drina Gornja", pojasnio je Džombić.

Potpisani ugovor odnosi se na projekt izgradnje četiri hidroelektrane vrijedne 460 miliona eura, ukupne snage 210 megatava, koje bi proizvodile 760 gigavatsati električne energije.

Ugovor između Vlade RS i ERW-a osporio je i predsjednik Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine Hamed Mešanović koji je, neposredno nakon potpisivanja, u izjavi za agenciju Anadolija istakao da se radi o još jednom pokušaju preuzimanja državnih nadležnosti.

"Drina je pogranična rijeka, i bez obzira u kojem dijelu će se raditi ti objekti, to je u nadležnosti države. Sve što se radi u pograničnom dijelu jeste nadležnost institucija države. Osim toga, kad je u pitanju pravni subjektivitet BiH, svi međunarodni ugovori, odnosno ugovori sa svim državama, pa i onim u regionu, podliježu pod nadležnost državnih institucija. To znači da je u slučaju ove izgradnje nadležno Vijeće ministara BiH i resorno ministarstvo", kazao je Mešanović za AA.

Džombić je danas odbacio Mešanovićeve navode uz tvrdnju da „RS ne treba saglasnost Vijeća ministara BiH pošto je oblast energetike u isključivoj nadležnosti entiteta“, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Komentarišući reakcije iz Crne Gore i činjenicu da je Vlada u Podgorici uputila protestnu notu Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za dostavljanje kompletne informacije o gradnji novih hidroelektrana na Drini s tvrdnjom da je RS prekršila međunarodnu konvenciju o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu, Džombić je izjavio da očekuje da i taj problem bude riješen.

"Premijeru Igoru Lukšiću uputio sam pismo u kojem sam pozvao predstavnike crnogorske Vlade da dođu u RS i upoznaju se sa sadržajem ugovora oko izgradnje HE Drina Gornja i da se uvjere na to neće izazvati štetne posljedice po životnu sredinu u Crnoj Gori", zaključio je Džombić.