Moguće turbulencije
15

Krnjić: Posljednje izmjene Zakona o PIO-u su suprotne reformama i logici

Piše: A. P.
Zijad Krnjić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zijad Krnjić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić izrazio je nezadovoljstvo posljednjom izmjenom važećeg Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je dobila podršku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

"Taj zakon je praktično vratio prijevremeno penzionisanje nazad, što je suprotno strategiji reforme, reformskim namjerama i logici. Nadamo se da taj zakon neće proći jer bi njime odjednom pravo na penzionisanje ostvarilo između 25.000 i 30.000 ljudi, za koje bi bilo potrebno više od 133 miliona KM godišnje, kojih nema. Potpuno bi se poremetila fiskalna stabilnost FBiH", smatra Krnjić.

Broj penzionera u 2017. godini je 409.355, a da bi bila osigurana redovnost isplate penzija Federalni zavod PIO se zadužio kod komercijalnih banaka 74 miliona KM te koristi pozajmicu od BH Pošte od 41 milion KM.

U slučaju usvajanja ovih izmjena zakona, Vlada FBiH je najavila da će razmotriti mogućnost pokretanja postupka provjere načina predlaganja i donošenja izmjena.

Krnjić je još jednom ponovio neophodnost donošenja novog zakona u ovoj oblasti i to u što skorijem roku istaknuvši da je dosadašnji prevaziđen.