|

Krizni štab Livanjskog kantona povukao kontroverznu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH

Krizni štab Livanjskog kantona povukao kontroverznu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH
224
D. Be.
23.3.2020. u 07:13
169
komentara
224

dijeljenja
Krizni štab Livanjskog kantona povukao kontroverznu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH Foto: R. D./Klix.ba
Krizni štab Livanjskog kantona rano jutros je povukao kontroverznu naredbu u kojoj se navodi da se zabranjuje ulazak državljanima BiH na područje tog kantona.
Naime, kako je navedeno na službenoj stranici Vlade Livanjskog kantona, u nastavku 5. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Livanjskog kantona donesena je naredba kojom se stavlja van snage Naredba broj: 11-01-40-62/20 od 22. marta 2020. godine.

"Ovom naredbom stavlja se van snage Naredba o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje Livanjskog kantona", navedeno je u odluci o stavljanju naredbe van snage.U nastavku saopćenja se kaže kako je Kantonalni štab civilne zaštite Livanjskog kantona donio Naredbu broj: 11-01-40-62/20 na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Livanjskog kantona i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Livanjskog kantona od širenja pandemije koronavirusa i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih.

"Očekujemo od viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Livanjskog kantona i sprečavanju širenja pandemije virusa COVID-19, dodali su.Naredba je izazvala oštre kritike bh. funkcionera, a naročito ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je čak najavio i krivičnu prijavu protiv premijera Jozića.

"Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića koji je potpisao oba akta. Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam koji će biti pobijeđeni", kazao je prije nego je naredba povučena.

Sinoć je povodom sporne odluke Kriznog štaba LK reagovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i premijer FBiH Fadil Novalić.
Prijavi grešku


Komentari (169)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...