Sporna naredba
7.7k

Radončić podnosi krivičnu prijavu protiv premijera u Livnu: Ovo nije ni 1992. ni ratni period

A. D.
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oštro je reagirao na naredbu Kriznog štaba Livanjskog kantona odnosno preciznije premijera u LK Ivana Jozića u kojoj se navodi kako se zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona
"Dok se mi borimo sa koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima", poručio je Radončić u oštro intoniranoj poruci na svom Instagram profilu.
Kaže da mu je danas stigao zahtjev komandanta Kriznog štaba LK i, kako je rekao Radončić, "vjerovali ili ne zapovijedi kojom se zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje ovog kantona".

"Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta.Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni", poručio je Radončić.