Obilne padavine
1

Krizna situacija u rudniku Gacko, odron izazvao probleme na putu Gacko - Tjentište

Piše: R. D.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Velike količine padavina izazvale su velike probleme na području Gacka. Na magistralnom putu M-20 Gacko – Tjentište kratko je bio obustavljen saobraćaj, a trenutno se saobraća jednom trakom naizmjenično. Krizna situacija je i u rudniku.

Veći odron je izazvao probleme u mjestu Suha na magistralnom putu M-20 Gacko – Tjentište gdje se nakon blokade saobraća jednom trakom.

Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS kazao je za Klix.ba da je informisan o situaciji na području gatačke općine.

"U kontaktu sam s kolegama na terenu, prikupljamo informacije te o svemu tome namjeravamo informisati resornog ministra u Vladi Republike Srpske jer su saobraćajnice u njihovoj nadležnosti. Pripadnici Civilne zaštite rade sve na saniranju posljedica", kazao je Međed.

Na području Gacka situacija je posebno alarmantna na površinskom kopu rudnika koji je u sastavu Termoelektrane Gacko.

Kako saznajemo zbog enormnih količina padavina i olujnih udara vjetra, sve mobilne mašine i radnici evakuirani su na sigurno mjesto. Na odbrani kopa od površinskih voda angažirano je oko 200 radnika, kao i sva mehanizacija kojom raspolaže rudnik.

"Velike padavine i jak vjetar rade mnogo problema, mi trenutno pokušavamo dostaviti kolegama u rudniku pumpe koje bi trebale pomoći u otklanjanju vode s mjesta gdje je najurgentnije. Ipak, kako čujem sve je pod kontrolom", kazao je Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.