BiH
23

Kriza vlasti u FBiH se nastavlja, ministri iz DF-a nisu došli na sjednicu Vlade FBiH

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na današnju sjednicu Vlade FBiH, devetu po redu, nisu došli ministri iz DF-a. Svoj nedolazak ministri iz DF-a su najavili još prije nekoliko dana.

Željko Komšić, predsjednik DF-a, sinoć je potvrdio za Klix.ba kako ministri iz DF-a neće prisustvovati narednim sjednicama DF-a jer ova stranka više nije dio izvršne vlasti.

Nova kriza vlasti FBiH nastala je nakon što je Vlada FBiH usvojila uredbu kojom je imenovanje upravljačkih struktura u javnim kompanijama preneseno iz nadležnosti ministara na Vladu FBiH. DF se oštro protivio ovoj odluci, a neposredno nakon njenog donošenja objavljeno je kako ova stranka napušta koaliciju.

Lider SDA Bakir Izetbegović sinoć je ponovo pozvao DF da prisustvuju sjednici kako bi se otpočelo s “reformskom agendom”. S druge strane, predsjednik HDZ-a BiH već uveliko zagovara ulazak SBB-a u vlast, a sastanak Čovića i Radončića najavljen je za sutra.

Podsjećamo, samo prije nekoliko sedmica sjednicama Vlade FBiH nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a BiH kojima je bilo sporno nedonošenje uredbe kojoj se DF protivi te neimenovanje novih upravljačkih struktura u Aluminiju i Elektroprivredi HZHB.