BiH
0

Krivokapić: Izjednačavanjem s Kosovom RS priznaje njegovu nezavisnost

FENA
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je danas u Banjoj Luci da izjednačavanjem Kosova i Republike Srpske ustvari RS priznaje nezavisnost Kosova.

"Nisam siguran da će se pomoći Srbiji izjednačavnjem RS-a i Kosova. Reći da RS ima ista prava kao Kosovo bi značilo da RS priznaje pravo Kosova na nezavisnost", rekao je Krivokapić i dodao da se time može upasti u logički potez koji je nerješiv.

"To nije odluka koja treba brzo da uslijedi", rekao je Krivkopić odgovarajući na pitanje kakav je stav njegove zemlje povodom priznavanja nezavisnosti Kosova te naglasio da će njegova zemlja donositi odluke koje su u njenom interesu, ali i napominjući da postoji put evroatlantskih integracija Crne Gore.

"Na tom putu mi smo već u jednoj fazi u kojoj nije BiH, a treba da bude, a nije ni Srbija", kazao je Krivokapić podsjetivši da je njegova zemlja potpisla Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, što ih obavezuje da usklađuju politiku s politikom EU.

"Sačekat ćemo puno usklađivanje politike EU i preuzeti svoj dio obaveza, kao i prava", rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore i dodao da je za njegovu zemlju važno da sačuva svoju unutrašnju stabilnost, multietničko društvo i građansku državu.

Radojičić je, povodom nezavisnosti Kosova, kazao da se ovih dana u RS-u postavlja pitanje da li se tim međunarodnim presedanom ruši međunarodni pravni poredak u kojem je princip teritorijalnog integriteta i suverentiteta međunarodno priznatih država bio superioran u odnosu na ostale.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano i o bilateralnim odnosima Crne Gore i BiH te zaključeno da nema problematičnih političkih pitanja, radi se o dobrim odnosima koji na ekonomskom planu mogu biti još bolji.

Radojičić je naglasio da je bilo riječi o infrastrukturnim projektima, gdje su najbitnije teme saobraćaj i energetika, a izraženo je očekivanje da će uskoro biti završen put i važna komunikacija Trebinje-Herceg-Novi.

Postoji interes i za novu prugu na relaciji Nikšić-Čapljina koja ima regionalni karaketer i za saobraćajnicu koja ide jandransko-jonskom transverzalom, gdje bi dionica mogla da ide kroz BiH povezujući Crnu Goru.

Krivokapić je dodao da njegova zemlja želi dobru regionalnu saradnju i s BiH te da zajedno idu ka Evropskoj uniji.

"Crna Gora će i dalje biti faktor stabilnosti u regionu i pukušavat će svojim primjerom da doprinese općoj stabilnosti", rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore.