Nepoštovanje BiH
21

Krivokapić čestitao neustavni Dan RS-a, SDP traži izvinjenje

B. R.
SDP traži izvinjenje od premijera Crne Gore zbog čestitke neustavnog Dana RS-a (Foto: EPA-EFE)
SDP traži izvinjenje od premijera Crne Gore zbog čestitke neustavnog Dana RS-a (Foto: EPA-EFE)
Čestitka crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića za neustavni Dan RS-a je za Socijaldemokratsku partiju (SDP) pokazatelj da nova vlast Crne Gore neće imati prijateljske stavove prema Bosni Hercegovini.

SDP je pozvao i Ambasadu Crne Gore da obrazloži bosanskohercegovačkim institucijama ovaj potez.

"Očito da nova Vlada Crne Gore neće imati prijateljske stavove prema Bosni i Hercegovini jer ovim potezom premijer Crne Gore je pokazao nepoštivanje prema Bosni i Hercegovini i našem Ustavu i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine", ocijenili su.

Pozvali su i Krivokapića da se izvini građanima Bosne i Hercegovine. Od potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića zahtijevaju da se ogradi od Krivokapićevog djela.

"Pozivamo Krivokapića da se izvine građanima Bosne i Hercegovine na ovom potezu, a njegovim koalicionim partnerima da se ograde od ovog poteza u prvom redu Dritanu Abazoviću koji je od Bosne i Hercegovine dobio priliku da studira i završi obrazovanje na Univeritetu u Sarajevu", ukazali su.

U SDP-u smatraju da je nova parlamentarna većina u Crnoj Gori, kako su naveli, ranije pokazala nepoštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, a ovaj potez očito je nastavak takve politike nove Vlade Crne Gore.

U ovoj stranci se nadaju da Crna Gora, kako su saopćili, neće nastaviti ići putem vrijeđanja Bosne i Hercegovine i negiranja pravnog poretka naše države, što bi za posljedicu moralo imati oštar odgovor naših institucija.