IStražuju se navodi
139

Krivična prijava Karić protiv Ćosića dodijeljena tužiocu KS: Da li je postavljanje sporne table krivično djelo?

M. G.
Karić, Ćosić i Bečarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Karić, Ćosić i Bečarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Krivična prijava koju je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zajedno sa ministrom komunalne privrede KS Almirom Bečarevićem podnijela protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića zaprimljena je i dodijeljena tužiocu u rad.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Nezvanično saznajemo da su u Tužilaštvu KS pokrenute provjere navoda iz krivične prijave kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela.

Podsjećamo, nakon što je utvrđeno da se tabla sa lažnim informacijama nalazila na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zajedno sa ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almirom Bečarevićem podnijela je krivičnu prijavu protvi gradonačelnikaa Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Radi se o tabli na kojoj stoji sporni natpis: "Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo".

Ranije je podnijeta krivična prijava za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje Tužilaštvu BiH, sada i Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Uz krivičnu prijavu priloženi su svi dokazi o postavljanju ploče, kao i lokaciji iste.