(Ne)sigurnost
83

Krivična djela u Sarajevu najčešće vrše povratnici, a pravosudni i organi reda prebacuju odgovornost

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Sigurnosna situacija na sarajevskim ulicama, htjeli to vlastodršci priznati sebi i narodu ili ne, izgleda prilično narušena. Odgovorne osobe nerado komentarišu ovu temu, građani kao i obično - na društvenim mrežama traže ostavke i pišu "da je najsigurnije ostati kući".

Fatmir Hajdarević imenovan je na mjesto policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u junu 2023. godine.

Od tada, Hajdarević je imao jedan medijski nastup i to na godišnjoj press konferenciji Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koja je održana šestog februara.

Hajdarević je tada rekao kako prethodnu godinu iz oblasti sigurnosti karakteriše smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela, povećan broj napada na policijske službenike, povećan broj saobraćajnih nesreća, manji broj maloljetnika koji vrše krivična djela itd. Ukazao je također i na to da, kada su u pitanju pitanju krivična djela, čak 60 posto lica koja su ih vršila prošle godine su povratnici. Ali, također je rekao da ono šta je do policije, ona uradi, a da dalju "odgovornost" snose tužilaštvo i nadležni sudovi.

I to je, donekle, tačno. Policija radi operativne radnje, dok pravosudni organi nastavljaju dalji rad na dokumentovanju krivičnih djela i sankcionisanju počinitelja. Istovremeno postoje i mišljenja da policija ne radi u kapacitetu u kojem bi mogla i da im je "glavno" pisanje saobraćajnih prekršaja i demonstracija sile na proširenjima ulica sa dugim cijevima nakon nekog nemilog događaja.

Sada se postavlja pitanje da li su sudovi ti koji izriču "blage" kazne ili je zakon taj koji mora podlegnuti određenim promjenama kako bi njegovo provođenje bilo učinkovito.

S druge strane, pravosudni organi će reći kako oni rade na osnovu onog materijala koje im je dostavljeno i tu se ponovo stvara začarani krug prebacivanja odgovornosti, a sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevu daleko je zadovoljavajuće.

Bar na osnovu onoga što viđamo na svakodnevnom nivou, na osnovu naslova u rubrikama crne hronike i onoga što imamo priliku da vidimo na ulicama glavnog grada BiH.