BiH
157

"Kritična masa" u Sarajevu poručila: Vozači, pazite na bicikliste!

Piše: N. N.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu se danas prvi put održala “Kritična masa”, događaj sa kojeg su biciklisti pokušali skrenuti pažnju vozačima automobila da su i oni dio saobraćaja. Organizator ovog događaja je Biciklistički klub Trek team, a kolona je večeras u 18 sati i 30 minuta krenula ispred SCC-a.

Greška koju čini jedan prosječan vozač motornog vozila je ta što se ne zaobilazi bicikliste po pravilima. Vozači često trube i kad je bespotrebno, a neki su čak i namjerno automobilom nalijetali na vozače dvotočkaša. Ovo je bio prvi put da se biciklisti skupljaju kako bi skrenuli pažnju na probleme koji se dešavaju na sobraćajnicama.

Cilj "Kritične mase" je skrenuti pažnju na bicikliste kao aktivne učesnike u saobraćaju, te ohrabriti građane da koriste bicikl kao prevozno sredstvo u gradu. Pored toga, cilj je i međusobno uvažavanje svih učesnika u saobraćaju, kao i podsticanje biciklista da poštuju saobraćajne propise kao što su zaustavljanje na crvenom svjetlu, vožnja desnom stranom kolovoza, korištenje signalizacija, odnosno pokazivanje rukom pravac skretanja, zaustavljanje u koloni, neprovlačenje između auta itd.

"Danas je bilo oko 50-ak biciklista, ali to su oni najhrabriji jer je padala kiša. Nadamo se da će sljedeći put biti više. Ovo je borba za bicikliste i naša prava. Počet ćemo da radimo na tome da se edukujemo i mi biciklisti ali i vozači. Također, radimo na uređenju trotoara i podizanju nivoa sigurnosti biciklista”, rekao je za Klix.ba Senad Bečković, predsjednik Biciklističkog kluba Trek Team.

"Kritična masa" svakog drugog petka

Također, cilj Kritične mase je podsticati druge učesnike u saobraćaju – vozače motornih vozila na poštivanje i prihvatanje biciklista kao aktivnih učesnika u saobraćaju jer ih i zakon tretira aktivnim učesnicima u saobraćaju.

Organizatori "Kritične mase" nadaju se da će ovim podstaći općinske, gradske i kantonalne vlasti na brže uređenje i formiranje biciklističkih staza, na adaptiranje svih oštećenih trotoara, postavljanje parking placeva za bicikle na više mjesta, posebno uz javne ustanove.

"Kritična masa" održavat će se svakog drugog petka, a rute neće biti iste. Prijava nije potrebana, a ako imate kacigu i ispravan bicikl dobrodošli ste u “Kritičnu masu”. Maloljetnici moraju biti u pratnji starijih.

Važni zakonski propisi za bicikliste

Vozač bicikla dužan se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a najviše jedan metar od trotoara, a ako postoji uređena biciklistička staza po biciklističkoj stazi, odnosno traci.

Vozači motornih vozila su obavezni zaustaviti se iza bicikliste ili grupe biciklista, sačekati dozvoljen i povoljan momenat za zaobilaženje i najmanje 1,5 metara od bicikliste zaobići ga/ih, bez upotrebe zvukova sirene koja zastrašujuće i uznemirujuće djeluje na bicikliste.

Vozač bicikla treba upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smije skidati ruke s upravljača, pridržavati se za drugi bicikl ili vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju bicikla, ili ugrožavati druge učesnike u saobraćaju.

Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim po naprijed navedenim propisima. Vozač bicikla mora obavezno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.