Potvrđeno
118

Krišto: Zastupnički dom PSBiH sutra će razmatrati set zakona o akcizama

Piše: Er. M.
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Državni parlamentarci sutra će se izjasniti o setu zakona o akcizama, potvrdila je za Klix.ba predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Riječ je o setu zakona koje je već usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji je uslov za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda i finansijskih sredstava Evropske unije.

Krišto nam je kazala da je na današnjoj sjednici Kolegija Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine BiH utvrđen dnevni red 54. sjednice ovog doma na kojem će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

Državni parlamentarci na sutrašnjoj sjednici odlučit će da li će se o setu zakona o akcizama izjašnjavati po skraćenoj ili hitnoj proceduri.

Krišto nam je objasnila da je Dom naroda PSBiH preporučio da se Zastupnički dom PSBiH o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH izjašnjava po hitnom postupku.

"Mi smo takav prijedlog dobili službeno od jednog doma i to se po automatizmu stavlja na Prijedlog dnevnog reda. Na Kolegiju Zastupničkog doma PSBiH nismo se usaglasili. Ja sam to stavila na glasanje na Proširenom kolegiju na temelju čije odluke je set zakona stavljen na dnevni red Zastupničkog doma. Zastupnici će se na sutrašnjoj sjednici izjasniti da li će prihvatiti prijedlog da se o prijedlogu zakona izjašnjavamo po hitnom, skraćenom ili redovnom postupku", rekla je Krišto.

Podsjećamo, u slučaju da parlamentarci usvoje hitni postupak o setu zakona o akcizama, neće se izjašnjavati Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH.

Omjer snaga u parlamentarnoj komisiji iznosi pet naprema četiri i to za one zastupnike koji su bili protiv izmjena Zakona o akcizama. Članovi Komisije su Predrag Kožul (HDZ), Salko Sokolović (SDA), Nenad Lalić (SDS), Damir Bećirović (DF), Jasmin Emrić (A-SDA), Amir Fazlić (SDA), Mirsad Isaković (SBB), Dušanka Majkić (SNSD) i Aleksandra Pandurević (SDS).