|

Krišto za Klix.ba: HDZ će učiniti sve da djeluje konstruktivno i da se u BiH naprave iskoraci

Krišto za Klix.ba: HDZ će učiniti sve da djeluje konstruktivno i da se u BiH naprave iskoraci
58
Piše: Er. M.
1.11.2018. u 06:59
72
komentara
58

dijeljenja
Krišto za Klix.ba: HDZ će učiniti sve da djeluje konstruktivno i da se u BiH naprave iskoraci Foto: F. K./Klix.ba
Zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kazala je za Klix.ba kako će HDZ učiniti sve da konstruktivno djeluje i da počnu neki iskoraci u BiH u smislu implementacije izbornih rezultata.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je poručio kako će stranke okupljene oko HNS-a insistirati na izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH. Na drugoj strani, veliki broj političkih stranaka otvoreno poručuje kako ne želi mijenjati Izborni zakon BiH po volji HDZ-a. Zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH pitali smo i da li vjeruje kako će se postići minimalni konsenzus za rješavanje ovog problema koji opterećuje odnose u BiH.

"Izmjene Izbornog zakona BiH neophodne su radi BiH, njene političke stabilnost, sigurnosti i prosperiteta kao i bh. EU i NATO puta. Mi ćemo učiniti sve da kao politička opcija konstruktivno djelujemo i da počnu neki iskoraci u BiH u tom pravcu. Znamo da su ovo prioriteti", rekla je Krišto.

Kako kaže, slijepo se ušlo u izborni proces, zbog čega se država dovela u situaciju da ne postoje ustavni i zakonski uvjeti za implementaciju izbornih rezultata u potpunosti.

Još uvijek aktuelnu zamjenicu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanu Krišto pitali smo i da li bi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), u slučaju da Ustavni sud BiH donose odluku po njenom zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH, bile date smjernice koji popis stanovništva da primijeni prilikom popune Doma naroda Parlamenta FBiH s obzirom na to da su podijeljena mišljenja članova CIK-a.

"CIK u ovom trenutku nema pravo da razmišlja, jer to nije njihov posao. Svako o svemu može razgovarati, ali popuna domova naroda je stvar implementacije odluke Ustavnog suda BiH. Jasno je rečeno da se ona može provesti samo kroz Izborni zakon BiH, a to može uraditi samo Parlamentarna skupština BiH", kazala je Krišto.

Istakla je kako o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH ne može govoriti jer je to stvar kompletne BiH koju tvore Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi zajedno sa drugim građanima koji u njoj žive.

"Političke opcije koje imaju legitimitet u ime naroda i građana trebaju se dogovoriti. Faktički svako ko je dio zakonodavne vlasti ima odgovornost u skladu sa svojim demokratskim kapacitetom", rekla je Krišto.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...