Drugi pokušaj
0

Krišto sazvala nastavak hitne sjednice Parlamenta BiH o stanju u pravosuđu i migrantskoj krizi

Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto zakazala je za srijedu nastavak hitne sjednice državnog organa zakonodavne vlasti, na kojoj bi trebalo biti govora o aktuelnom stanju u bh. pravosuđu i migrantskoj krizi koja pogađa našu zemlju.
Riječ je o sjednici koja je prekinuta 14. juna 2019. godine zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a za usvajanje dnevnog reda. Naime, na ovu sjednicu nisu došli zastupnici iz SNSD-a i satelitskih stranaka, ali ni zastupnik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović se nije odazvao pozivu zbog ranije preuzetih obaveza u Vijeću ministara BiH gdje još uvijek obnaša dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na prvom pokušaju održavanja sjednice HDZ BiH se zalagao za to da državni parlamentarci ne raspravljaju u stanju u bh. pravosuđu dok je dio zastupnika kritikovao Krišto zbog nesazivanja sjednica državnog organa zakonodavne vlasti.

Sjednica o stanju u pravosudnim institucijama i migrantskoj krizi sazvana je na zahtjev osam političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu PSBiH. Riječ je o zahtjevu zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Kako smo u više navrata pisali, državni parlamentarci od decembra, odnosno od dana konstituisanja Zastupničkog doma PSBiH, nisu održali nijednu sjednicu. To nije spriječilo zastupnike da svaki mjesec uzimaju enormno visoke plaće iz džepova građana, koje su iznosile čak i do 7.677 KM.

Uprkos neradu, parlamentarci će uskoro otići na godišnji odmor, a Krišto je u subotu izjavila kako je to zakonska obaveza državnih parlamentaraca. Istakla je kako ne želi govoriti o moralu zastupnika odbijajući preuzeti odgovornost za nezasjedanja Zastupničkog doma PSBiH.