Treba entitetska većina
8

Krišto, Radmanović, Zvizdić i Nikšić predloženi za članove Kolegija Parlamenta BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Za predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici predloženi su Borjana Krišto (HDZ), Nebojša Radmanović (SNSD), Denis Zvizdić (SDA) i Nermin Nikšić (SDP).

Konstituirajućom sjednicom predsjedavala je Nada Mladina iz Socijaldemokratske partije (SDP) kao najstariji izabrani zastupnik u novom sazivu državne zakonodavne vlasti, a sjednici je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je davanje svečanih izjava zastupnika, izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Mladina je na samom početku sjednice informisala zastupnike da Zastupnički dom PSBiH ima 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju neposredno s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske, nakon čega je pročitala imena i prezimena svih novoizabranih zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH.

Zastupnici su jednoglasno dali svečanu izjavu koja glasi: "Obavezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti, poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana".

Nakon davanja i potpisivanja svečane izjave na dnevni red je došao izbor predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH. S obzirom na to da se na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nalazi Milorad Dodik iz reda srpskog naroda i da se na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nalazi Denis Zvizdić iz reda bošnjačkog naroda, za predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH biran je zastupnik iz reda hrvatskog naroda.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović predložio je Borjanu Krišto za predsjedavajuću, Snežana Novaković-Bursać iz SNSD-a predložila je za drugog zamjenika Nebojšu Radmanovića, Adil Osmanović iz SDA predložio je Denisa Zvizdića za prvog zamjenika, Saša Magazinović iz SDP-a predložio je Nermina Nikšića za prvog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH.

Magazinović je kazao kako Nikšić već ima podršku 15 zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH.