{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krišto potpisala projekte o rješenju problema otpadnih voda u Sarajevu

F
25.6.2010. u 18:04
0
4
Krišto potpisala projekte o rješenju problema otpadnih voda u Sarajevu
0
Krišto potpisala projekte o rješenju problema otpadnih voda u Sarajevu
Borjana Krišto
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto potpisala je danas projekte Svjetske banke - projekt za otpadne vode u Sarajevu (Sarajevo Waste Water Project) i projekt podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju (Social Safety nets and Employment Support Project), saopćeno je iz njenog ureda.
U prvom slučaju je riječ o kreditu od 23,6 miliona eura namijenjenih za realiziranje projekta otpadnih voda u oblastima koje pokriva Komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Kredit se daje na 25 godina s grace periodom od pet godina, a kreditna sredstva bit će prenesena na Kanton Sarajevo radi realiziranja projekta.

Projekt će unaprijediti životne uvjete Sarajlija i u zajednicama koje žive nizvodno uz rijeku Bosnu.

Dovest će do smanjenja izloženosti stanovništva zagađenim vodama i unaprijediti efikasnost mreže za skupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo, navedeno je u saopćenju iz ureda predsjednice Krišto.

Cilj Projekta podrške mrežama socijalne sigurnosti i upošljavanju je jačanje institucionalnog kapaciteta neophodnog za implementaciju reformi socijalne zaštite.

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 22 miliona dolara, a novac će biti osiguran od IDA kredita u iznosu od 15 miliona dolara i domaćim finansijskim doprinosom u iznosu od sedam miliona.

Rok otplate kredita je 20 godina, grace period deset godina.

Za Federaciju BiH je namijenjeno 60 posto ukupnog iznosa za finansiranje projekta, tj. devet miliona dolara, a za Republiku Srpsku 40 posto ili šest miliona dolara.

Znatan dio kredita, osam milona dolara, bit će iskorišćeno za upošljavanje osoba koje aktivno traže posao a spadaju u ugrožene skupine kao što su osobe s invaliditetom i demobilizirani vojnici.

Očekuje se da će projektom biti obuhvaćeno oko 10.000 takvih korisnika u naredne četiri godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: