|

Krišto poništila Odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH

Krišto poništila Odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH
0
S
Sarajevo-x.com
24.2.2011. u 10:31
23
komentara
0

dijeljenja
Krišto poništila Odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH Borjana Krišto
Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto poništila je odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH. Kako je navela, odluka je poništena zbog odustajanja od kandidiranja Andrije Kolaga, sudije iz reda hrvatskog naroda.
Podsjetimo, prije mjesec dana Predsjednica FBiH Borjana Krišto i potpredsjednici Mirsad Kebo i Spomenka Mičić donijeli su Odluku kojom su za sudije Ustavnog suda FBiH imenovani Andrija Kolak, iz reda hrvatskog naroda, Miloš Babić iz reda srpskog naroda i Dženana Hadžiomerović, iz reda bošnjačkog naroda.

Protivno Ustavu BiH, predsjedici su naložili da Odluka stupi na snagu odmah, a tek kasnije da je potvrđuje većina delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na takav potez reagovao je i OHR, te su naveli kako je to veoma ozbiljan i problematičan potez.

Nekoliko dana kasnije potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo povukao je svoju saglasnost na odluku o imenovanju troje sudija Ustavnog suda FBiH.

U obrazloženju iz njegovog kabineta navedeno je da se na taj potez odlučio nakon što su nadležne institucije i pravni stručnjaci ukazali na određene proceduralne i pravne manjkavosti odluke.

Svoju odluku, za koju je tvrdila da je u skladu s odredbama Ustava, Krišto je poništila, kako je navela, zbog odustajanja od kandidiranja Andrije Kolaka.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...