Intenzivne aktivnosti
0

Krišto nakon sastanka sa Tajanijem i Schallenbergom: Finaliziramo Zakon o sprečavanju sukoba interesa

F. H.
Foto: Vijeće ministara
Foto: Vijeće ministara
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je danas nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Italije Antonijem Tajanijem i Austrije Alexanderom Schallenbergom kazala da se intenzivno radi na finaliziranju Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

"Predsjedavajuća Krišto je poželjela dobrodošlicu ministrima Tajaniju i Schallenbergu te izrazila zadovoljstvo njihovim ponovnim posjetom BiH i zainteresovanošću za prilike u našoj zemlji", navodi se u saopćenju.

Ističe se da je iskazala zahvalnost ministrima na podršci evropskom putu i preporuci koju su njihove zemlje, skupa s Hrvatskom, Slovenijom, Češkom, Slovačkom i Grčkom, dale za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo BiH u EU-u.

Naglasila je da su u BiH veoma svjesni da se nalaze u ključnoj fazi evropskog puta, te da ovaj posjet ministara, kao svih prijatelja u EU-u, i njihova neupitna podrška daju dodatnu snagu da se u ovom kratkom razdoblju dodatno angažuju, suoče sa svim izazovima koji stoje pred i nastave sa započetim reformama.

Također, izvijestila je kako upravo tokom njihovog posjeta intenzivno se radi i na finalizaciji Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Predsjedavajuća Krišto je izrazila očekivanje kako će Evropsko vijeće tokom ovog mjeseca donijeti Odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Ponovila je da Vijeće ministara BiH nastavlja raditi istim neumornim tempom, jer sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH, radi nas samih.