Žestoka reakcija
20

Krišto: Izetbegovićeve izjave su opasne, Džaferović se ponaša po principu "država, to sam ja"

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je kako su izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o namjenskoj industriji u entitetu FBiH opasne.

Krišto je nakon otkazivanja hitne sjednice o navodnim ratnohuškačkim izjavama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kazala kako je na sjednicu došla na poziv predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, koji je upućen u skladu s Poslovnikom o radu.

"Ne vidim nijednog razloga poslije izjava koje su uistinu ratnohuškačke da svi ne budu odgovorni i dođu na sjednicu. Jedni prijete ratom, drugi mitraljezima, a treći naoružanjem i vojnom opremom", rekla je Krišto.

Ona ističe da je današnja rasprava prije svega interes BiH te da je onima koji se zalažu za stabilnost, sigurnost i prosperitet naše zemlje bilo u interesu da dođu na današnju sjednicu.

Krišto je upitana i da li su zastupnici dobili materijale za današnju sjednicu, na šta je odgovorila kako su parlamentarci dobili, u skladu sa Poslovnikom o radu, sve što je potrebno za raspravu.

"Svaki zastupnik se vjerovatno na temelju tih stvari priprema. Što se tiče nas, mi smo se lično danas pripremili za raspravu o ovoj temi. Svi ste dobili materijale za današnju sjednicu", kazala je Krišto.

Složila se i s izjavama Mladena Bosića kako današnje aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini BiH izgledaju kao predizborna kampanja, dodajući da sve što se događa u organu zakonodavne vlasti predstavlja predizbornu kampanju.

"Pogledajte izjave i sve što se događa. Sve su to populizam i demagogija, odnosno ono što šteti interesima BiH i njenih naroda. Ne traže se rješenja, već se traži negativna klima. Mi ne želimo biti dio toga", rekla je Krišto.

Ona je navela da su izjave Bakira Izetbegovića opasne te da nisu dobre za BiH. Poručila je da niko u našoj zemlji ne može polagati pravo na BiH, jer ovdje postoje zakoni i Ustav BiH.

"Slušala sam jučer izjave Šefika Džaferovića u kojima tvrdi da nije opravdano sazivanje hitne sjednice. Za Džaferovića nije opravdano i nema utemeljenja ništa za što on ne misli da tako treba. Dakle, Poslovnik - to sam ja, Ustav BiH - to sam ja, zakon - to sam ja i država - to sam ja", kazala je Krišto.