Državna zastupnica
494

Krišto: I dalje smatram da građani ne trebaju plaćati taksu za javne RTV servise

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednica Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu da i dalje smatra da građani ne trebaju plaćati taksu za javne RTV servise.

Ona je na seminaru "Nezavisnost i nepristranost medija" koji su organizirali PSBiH i PSVE, istakla da je HDZBiH izradio prijedlog rješenja finansiranja javnih RTV servisa koji podrazumijeva cjelovitu reformu servisa.

Krišto je navela da bh. mediji, a posebno javni, oslikavaju svu zbilju Bosne i Hercegovine, iako bi trebali biti u funkciji istinitog i objektivnog informiranja.

Član PSBiH i šef Delegacije BiH u PSVE Senad Šepić rekao je da je jedan od ciljeva seminara otvoriti diskusiju o najboljim praksama i funkcioniranju javnih RTV servisa, što je posebno značajna tema trenutno u BiH.

"Vjerujem da ćemo čuti najbolja iskustva koja nam trebaju pomoći da BiH riješi taj problem koji je već duže vrijeme otvoren", dodao je Šepić.

Predsjednica Potkomiteta PSVE za medije i informaciono društvo Gülsün Bilgehan naglasila je da novinarstvo predstavlja posebno rizičan ali i važan posao, te da sloboda medija postaje ključni preuvjet za uspješno funkcioniranje demokratskih društava.

Navela je da u mnogim zemljama postoje ekonomski i politički pritisci na medije koji ih tjeraju na autocenzuru, ali uprkos tome još ima hrabrih novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao.

Bilgehan je kazala da će na današnjem seminaru razgovarati kako novinarima osigurati uspješan i siguran rad, kao i njihovu nezavisnosti i odgovornost.