BiH
0

"Krimolovac" SIPA-e registrirao 385 poziva građana

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru ove godine registrirali su 385 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 178 ocijenjeno neozbiljnim

U navedenom periodu od građana su dobijene 92 korisne informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Od ukupnog broja informacija, 27 posto odnosilo se na zloupotrebu službenog položaja i koruptivna krivična djela, 10 posto na neovlašteni promet opojnim drogama i osam posto na autokriminal.

Od ukupnog broja korisnih informacija, 84 su zajedno sa izvještajima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se osam informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

U izvještajnom periodu pristiglo je 77 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa.

Na osnovu povratnih informacija utvrđeno je da je nadležnim tužilaštvima dostavljeno šest izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, podnesena je jedna prekršajna prijava, dok je devet izvještaja dostavljeno tužilaštvu na ocjenu, navodi se u saopćenju SIPA-e.