Kriminalna grupa oprala milione KM, pod istragom državljani BiH, Kine i Hrvatske

Piše: M. H./Klix.ba
21.12.2015. u 14:16
16
36
Kriminalna grupa oprala milione KM, pod istragom državljani BiH, Kine i Hrvatske
16
Kriminalna grupa oprala milione KM, pod istragom državljani BiH, Kine i Hrvatske
Akcija Kurir koju po nalogu Suda i Tužilaštva BiH vrše policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH počela je jutros oko 4:00 sata.
U ovom predmetu je utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe duži vremenski period vršili krijumčarenje i iznošenje velikih količina gotovog novca sa teritorije BiH na područje Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

Akcija "Kurir" je u toku, a u njoj učestvuje 150 službenika.

Prema riječima Mehmedalije Osmića, člana štaba akcije Kurir, te šefa za provedbu propisa u Regionalnom centru UIO Tuzla, planirano je da se pretrese više od 20 objekata, a u Upravi za indirektno oporezivanje bit će ispitano više od 20 osoba, kako državljana BiH, tako i državljana Kine i Hrvatske. U cijeloj akciji učestvuje 150 službenika SIPA-e i UIO.

Osmić je iskazao zadovoljstvo jer se ova akcija izvodi u zajedničkoj saradnji SIPA-e, UIO i regionalnih centara sa odsjecima za poreze i provedbe propisa, Tužilaštva BiH te hrvatskog USKOK-a.

Mehmedalija Osmić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba) Mehmedalija Osmić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)


"Mi njih pratimo više mjeseci i veoma su dobro organizovani", kazao je Osmić na današnjoj konferenciji za medije u Regionalnom centru UIO Tuzla.

Navode da je cilj kriminalne grupe udruživanje radi izvršenja krivičnog djela poreske utaje i pranja novca.

Izvršen je pretres poslovnih, magacinskih prostorija, pravnih osoba, kao i putničkih i teretnih vozila, a izvršeno je i oduzimanje robe.

"Pronađene su veće količine gotovog novca, bit će privremeno oduzeto više vozila", dodao je on.

Cilj grupe je pljačkanje BiH u iznosu od nekoliko desetina miliona eura, ocijenio je Osmić.

Prema njegovim riječima oni su vozili robu koja je završavala u magacinima, prodavana "nacrno", a novac koji su sakupili je prenošen ilegalno u Hrvatsku te polagan u jednu banku odakle je završavao u Kini.

Grupa je djelovala na području Arizone, Brčko distrikta, Orašja, Sarajeva, Tuzle, te u nekim mjestima u Hrvatskoj. Osmić naglašava da se zna ko je radio s njima od službenika banke i gdje je bilo mjesto na kojem se novac sakupljao.


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: