{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kriminalna grupa oprala milione KM, pod istragom državljani BiH, Kine i Hrvatske

21.12.2015. u 14:16
16
36
Kriminalna grupa oprala milione KM, pod istragom državljani BiH, Kine i Hrvatske
16
Kriminalna grupa oprala milione KM, pod istragom državljani BiH, Kine i Hrvatske
Akcija Kurir koju po nalogu Suda i Tužilaštva BiH vrše policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH počela je jutros oko 4:00 sata.
U ovom predmetu je utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana poduzeća i pravne osobe duži vremenski period vršili krijumčarenje i iznošenje velikih količina gotovog novca sa teritorije BiH na područje Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo.

Akcija "Kurir" je u toku, a u njoj učestvuje 150 službenika.

Prema riječima Mehmedalije Osmića, člana štaba akcije Kurir, te šefa za provedbu propisa u Regionalnom centru UIO Tuzla, planirano je da se pretrese više od 20 objekata, a u Upravi za indirektno oporezivanje bit će ispitano više od 20 osoba, kako državljana BiH, tako i državljana Kine i Hrvatske. U cijeloj akciji učestvuje 150 službenika SIPA-e i UIO.

Osmić je iskazao zadovoljstvo jer se ova akcija izvodi u zajedničkoj saradnji SIPA-e, UIO i regionalnih centara sa odsjecima za poreze i provedbe propisa, Tužilaštva BiH te hrvatskog USKOK-a.

Mehmedalija Osmić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Mehmedalija Osmić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)


"Mi njih pratimo više mjeseci i veoma su dobro organizovani", kazao je Osmić na današnjoj konferenciji za medije u Regionalnom centru UIO Tuzla.

Navode da je cilj kriminalne grupe udruživanje radi izvršenja krivičnog djela poreske utaje i pranja novca.

Izvršen je pretres poslovnih, magacinskih prostorija, pravnih osoba, kao i putničkih i teretnih vozila, a izvršeno je i oduzimanje robe.

"Pronađene su veće količine gotovog novca, bit će privremeno oduzeto više vozila", dodao je on.

Cilj grupe je pljačkanje BiH u iznosu od nekoliko desetina miliona eura, ocijenio je Osmić.

Prema njegovim riječima oni su vozili robu koja je završavala u magacinima, prodavana "nacrno", a novac koji su sakupili je prenošen ilegalno u Hrvatsku te polagan u jednu banku odakle je završavao u Kini.

Grupa je djelovala na području Arizone, Brčko distrikta, Orašja, Sarajeva, Tuzle, te u nekim mjestima u Hrvatskoj. Osmić naglašava da se zna ko je radio s njima od službenika banke i gdje je bilo mjesto na kojem se novac sakupljao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: