Epidemiološka slika
10

Kretanje pandemije u Sarajevu: Koja je dobna, a koja spolna struktura više ugrožena virusom

V. K.
Sedmični broj oboljelih (Foto:ZZJZKS)
Sedmični broj oboljelih (Foto:ZZJZKS)
U Kantonu Sarajevo prethodni dan je zabilježen 71 slučaj zaraze koronavirusom. To je jasan pokazatelj kako pandemija, bar kada je riječ o Sarajevu i okolini, jenjava, a svakako je osnovni razlog za to poštivanje epidemioloških mjera.
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo svakodnevno ažurira podatke o broju novozaraženih, ali i o ostalim parametrima koji se tiču pandemije.

Iz statistike koja u ovom slučaju obuhvata podatke od perioda šeste sedmice 2021. godine, pa sve do 14. sedmice, vidljivo je u kojem periodu je Kanton Sarajevo zapravo dostigao vrhunac kada je riječ o broju novozaraženih.

U odnosu na 6. sedmicu, kada je broj zaraženih iznosio 706, nagli rast uslijedio je već u sedmoj sedmici kada je zabilježeno 1.176 slučajeva zaraze, što je bio jasan pokazatelj da pandemija već u tom periodu izmiče kontroli.

Sedmični broj oboljelih (Foto:ZZJZKS)
Sedmični broj oboljelih (Foto:ZZJZKS)

Kroz sedmice u narednom periodu broj zaraženih je sve više rastao, a najveći broj novozaraženih zabilježen je u 11. sedmici, kada su ukupno potvrđena 4.893 slučaja zaraze.

Nakon toga je usljed pojačanih epidemioloških mjera uslijedio pad te su u 14. sedmici zabilježena 1.163 slučaja zaraze.

Kada je riječ o dnevnom broju novozaraženih, statistika pokazuje kako je u Kantonu Sarajevo najveći broj zaraženih u jednom danu zabilježen 17. marta, kada su ukupno registrovane 824 novozaražene osobe.

Dva dana nakon toga uslijedilo je donošenje oštrijih epidemioloških mjera, čime su zatvoreni ugostiteljski objekti, a zabrana kretanja propisana od 21 sat.

I u danima poslije propisivanja oštrijih epidemioloških mjera vidljivo je kako je broj zaraženih i dalje bio visok, a rezultati mjera Vlade Kantona Sarajevo bili su vidljiviji početkom aprila, kada je broj zaraženih bio znatno niži.

Dnevni broj oboljelih u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)
Dnevni broj oboljelih u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)

Iako se broj zaraženih smanjio, epidemiološka situacija je i dalje bila nepovoljna, a bolnički kapaciteti ispunjeni, zbog čega je tzv. lockdown produžen za još 7 dana.

Nakon toga, evidentno je da je došlo do pražnjena bolničkih kapaciteta, što je prije svega bio cilj ovakvih mjera, a potom i do pada broja novozaraženih, koji je danas najmanji u odnosu na prethodni period.

Iz toga je jasno kako je i sama sedmodnevna incidenca oboljelih na 100.000 stanovnika manja te se ona iz perioda s 1.164 nove infekcije već danima kreće prema nižim vrijednostima te sada iznosi 277.

Sedmodnevna incidencija u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)
Sedmodnevna incidencija u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)

Kada je riječ o drugim pokazateljima pandemije, svakako da je zanimljivo analizirati i broj zaraženih prema dobnoj, spolnoj i drugim strukturama stanovništva.

Prema tome, možemo vidjeti kako je broj potvrđenih slučajeva zaraze u Kantonu Sarajevo nešto veći kod muškog spola gdje je ukupno zabilježen 25.481 slučaj. Što se tiče ženskog spola, ukupno su u Kantonu Sarajevo od početka pandemije bile zaražene 25.044 osobe ženskog spola.

Struktura novozaraženih u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)
Struktura novozaraženih u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)

Prema dobnoj strukturi, od svih pozitivnih slučajeva najveći broj bio je u strukturi stanovništva između 36-40 godina 11,66 posto, dok su na drugom mjestu po procentu zaraženih bile osobe starosne u dobi 41-45 godina. Najmanji broj zaraženih bio je u dobnoj skupini od 0 do 5 godina sa 1,15 posto.

Također, evidentno je da je broj novozaraženih u kategoriji stanovništva od 16 do 20 godina sličan onome u kategoriji od 71 do 75 godina.

Što se tiče distribucije oboljelih po općinama u Kantonu Sarajevo, kao najmnogoljudnija općina u Kantonu, općina Novi Grad imala je i najveći broj zaraženih, njih ukupno 15.681, što predstavlja 33,25 posto ukupnog broja zaraženih u Kantonu Sarajevo.

Broj oboljelih po općinama u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)
Broj oboljelih po općinama u Kantonu Sarajevo (Foto:ZZJZKS)

Najmanji broj zaraženih građana zabilježen je u općini Trnovo gdje je evidentirano 217 novozaraženih.

Zaključno sa 14. sedmicom 2021. godine, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS ukupno je testirano 159.627 građana, a ukupno je potvrđeno 50.525 slučajeva zaraze.