{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kreso neće podići prijavu protiv sudija koji su Budimiru odredili pritvor

S
29.5.2013. u 16:29
2
11
Kreso neće podići prijavu protiv sudija koji su Budimiru odredili pritvor
2
Kreso neće podići prijavu protiv sudija koji su Budimiru odredili pritvor
Medžida Kreso
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso smatra da je nepotrebno da pokreće službenu prijavu protiv sudija koji su odredili pritvor osumnjičenom predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, koje je ukinuo Ustavni sud BiH, jer su već disciplinski tužilac i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH najavili da će po službenoj dužnosti razmatrati ovaj slučaj.
"Prema najavama čelnika VSTV-a bit će pokrenut postupak za utvrđivanje eventualne odgovornosti tokom kojeg će cijela situacija biti predmet razmatranja disciplinskog tužioca i VSTV-a", navela je Kreso u saopštenju.

Ona podsjeća da VSTV ima obavezu i odgovornost da osigura nepristrasno, nezavisno i profesionalno pravosuđe, te s tim u vezi raspolaže velikim spektrom ovlaštenja koja obuhvataju i utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca.

"Podržavam nezavisan rad VSTV-a i ovim saopštenjem ni u kom slučaju ne želim da prejudicirati, niti utjecati na njegove odluke", naglašava Kreso.

Prema njenom mišljenju, odlukom sudije za prethodni postupak Suda BiH o ukidanju pritvora Budimiru uklonjene su utvrđene nepravilnosti i kršenja prava zagarantovana Ustavom BiH na koje je ukazao Ustavni sud BiH u svojoj odluci u meritumu.

Ona podsjeća da su Sud BiH, odnosno njegove sudije koje su donijele odluke o određivanju pritvora Budimiru, postupali prema zahtjevu Tužilaštva BiH na osnovu kojeg su, u raznim fazama postupka, odlučivali o postojanju ili nepostojanju činjenica i ocjeni ponuđenih dokaza.

"To su činili na osnovu vlastite procjene i u skladu sa osnovnim principom struke, što podrazumijeva potpunu nezavisnost kako od svojih kolega, tako i od predsjednika Suda BiH. Shodno tome, svaki sudija je odgovoran za svoj rad", naglasila je Kreso.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: